SEXUALBROTT. Den tidigare polischefen och ”jämställdhetskämpen” Göran Lindberg, som dömdes för grov våldtäkt och misshandel, driver idag ett stall i Småland där han hyr ut stallplatser och där ett femtiotal barn och ungdomar håller till.

Sexualförbrytaren Göran Lindberg. Skärmbild.

Den tidigare polischefen Göran Lindberg blev ökänd över hela landet efter att hans sjuka sexuella böjelser och flertalet våldtäkter på unga kvinnor avslöjades.

Han var under sin tid vid polisen märkligt nog en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier samt våld mot kvinnor och gick därför under smeknamnet Kapten klänning.

Lindberg dömdes 2010 för flera grova brott, däribland grov våldtäkt, våldtäkt, köp av sexuella tjänster, försök och medhjälp till sexköp samt koppleri och misshandel, något som gav honom ett sexårigt fängelsestraff.

Bland hans offer fanns en 17-årig flicka, som han bundit fast och våldtagit så grovt att hon tvingades uppsöka sjukhus.

Lindberg släpptes ur fängelset efter svensk rättspraxis i januari 2014.

Idag lever han på en hästgård utanför Vimmerby som han har haft sedan 1980-talet. På gården hyr han ut stallplatser och den har blivit ett populärt tillhåll för framför allt unga hästintresserade flickor.

Kapten Klännings närvaro i landsbygdsidyllen har skapat en hel del oro. En granne berättar:

— Jag pratade med en pappa och frågade hur han tänkte när han lät sin flicka gå i ridskola där. Han bara skakade på huvudet och höll för öronen och sa att han inte ville tänka på det.

När Expressens krönikör Erik Sjöshult besöker stallet får han en kort intervju med Lindberg, något som är ovanligt eftersom Lindberg konsekvent har vägrat att svara på frågor efter rättegången.

Sjöshult beskriver hur ”den så kallade jämställdhetskämpen Kapten klänning skrattar åt kvinnorna som han utsatt för sexbrott” under intervjun.

När Sjöshult ställer frågor om flickan ”Nora”, som var 17 år när hon våldtogs av Lindberg, och som efter händelsen utvecklat självskadebeteende och skurit sig på armarna, så skrattar Lindberg och kallar henne för ett nedsättande omdöme.

Kapten Klänning har hånat polisutredningen mot honom och konsekvent hållit fast vid att domen mot honom var felaktig.

Några månader efter frisläppandet hittades han blodig och medvetslös tio meter från sin fyrhjuliga terrängmotorcykel på avfallsstationen i Vimmerby. Det blev inte klarlagt om det var en olycka eller en misshandel.

Idag bedriver han en verksamhet där han omger sig av unga flickor. Lindberg säger själv att ett 50-tal ungdomar sökt sig till hästgården. Han ser inte att det finns några problem med de brott han dömts för. Han säger också att han trots sina 73 år ”känner sig ung”.

När Sjöshult frågar Lindberg om han inte har funderat på att be brottsoffren om ursäkt svarar han bara:

— Vilka offer?

Källor:
”Kapten Klännings” nya liv: ”Känner mig ung”
Våldtäktsdömde Göran Lindbergs nio skratt


  • Publicerad:
    2019-11-17 20:10