SVERIGE. Sebastian Elofsson har tittat på Uppdrag gransknings inslag om den sociala misären i värmländska Grums.

döende samhälle 2

Alltjämt tjatas det från politiker, oavsett om de representerar högern eller vänstern, att Sverige är en välfärdsstat som vi ska värna om. Att vi lever i ett land som präglas av social rättvisa, ett samhälle som värnar om alla oavsett yrke eller klass. Framförallt påstår företrädarna från de två politiska blocken i riksdagen att eftersom vi lever i ett välfärdssamhälle så har vi råd med massinvandring från till exempel tredje världen till Sverige. Detta är något som vi får höra i princip dagligen.

Förutom detta hycklar man gång på gång när man upprepar mantrat ”allas lika värde”, en ren skymf mot de svenskar som lever i misär. I synnerhet när det kommer till landsbygden. Den svenska landsbygden som en gång i tiden närde hela nationen. Landsbygden och jordbruket var samhällets själva grundstomme. En garant för arbete, nationell självförsörjning och ett sunt leverne men är idag en skugga av sitt forna jag. Landsbygden är den del av samhället som har försummats mest. Mycket tack vare urbaniseringen, ansvarslösa politiker och EU:s frihandel.

I onsdags kväll kl 20:00 sändes det nionde avsnittet (9/20) av Uppdrag granskning. Denna gången handlade det om den värmländska kommunen Grums. Avsnittet som heter ”Leva och dö i Grums” handlar om landsbygdens mörka framtid och hur den kulturella dekadensen i form av drogmissbruk har trängt sig in i det lilla samhället Grums till följd av hög arbetslöshet. Grums kommun utsågs även år 2013 till Sveriges sämsta kommun. Nedan följer SVT:s beskrivning av programmet:

I Grums bor knappt 9 000 invånare. Här finns matbutiker, systembolag, bank, postkontor, kulturhus, flera pizzerior och två begravningsbyråer. Pappersbruket på Gruvön är kommunens största arbetsgivare, och Grums hockeylag har fostrat flera NHL-proffs. Men samtidigt sticker kommunen ut, både när det gäller arbetslöshet, drograttfylleri och i självmordsstatistiken.

Bortsett från otroligt hög arbetslöshet och drogmissbruk plågas Grums av att många invånare, speciellt ungdomar, väljer att ta sina liv på grund av en till synes hopplös tillvaro. Frågan många ställer sig är om Grums och landsbygden i Sverige har någon framtid?

Särskilt ungdomarna är mest utsatta eftersom de föds och växer upp i den liberala demokratins avfall. En av dessa ungdomar är Daniel Antonssen som berättar för SVT att flertalet av hans vänner har begått självmord eller dött på grund av drogmissbruk. Själv började han i tidig ålder med droger så som hasch.

— Första gången jag provade var jag tio eller elva år. Då rökte jag hasch för första gången, säger han.

Situationen i Grums är så pass dyster att till och med den invandrartäta förorten Rosengård i Malmö har större potential.

— Man har nog en större potential om man sitter i Rosengård än om man sitter i Grums tyvärr, säger nationalekonomen Charlotta Mellander. Anledningen, säger Mellander, är för att Rosengård ligger nära en storstad vilket Grums inte gör.

Hon säger också att studier visar att situationen på landsbygden kommer bli ännu värre i framtiden med högre arbetslöshet än vad som är idag. Enligt Mellander är politikerna till stor del ansvariga för situationen och måste ta tag i problemen på landsbygden innan det är för sent.

Enligt 27-åriga arbetslösa Jennifer Rosén beror den höga självmordsstatistiken bland unga på att det helt enkelt inte finns någon framtid för ungdomarna i Grums. Hon säger också att ungdomarna känner en enorm oro och hopplöshet inför framtiden. Även hon har likt Antonssen förlorat många vänner som tagit sina liv.

Även om försök till att lösa problemen på den värmländska landsbygden har gjorts så har dessa inte gett några större resultat. År 2012 startades projektet ”Ett öppnare Värmland” som fick över nio miljoner kronor i statligt stöd. Projektet som inte resulterade i någon förbättring av problemen med arbetslöshet och utanförskap kännetecknades av planlöshet. Projektet var alltigenom oorganiserat, närmast anarkistiskt, där medarbetarna för projektet (personer redan i utanförskap) fick absolut fria händer.

— Det var ganska luddigt. Vi skulle tänka fritt, ha egna idéer. Det blev väldigt förvirrande och när man inte vet i vilken riktning man ska tänka, så händer ingenting, säger den före detta ambassadören Hanna Björk, som då var arbetslös, om projektet.

Efter att ha sett Uppdrag gransknings avsnitt om Grums samt den svenska landsbygdens mörka framtid borde de flesta få sig en tankeställare. Den välfärdsstat som sjuklövern och gammelmedia så gärna talar och skryter om håller på att brytas ned. Landsbygden och folket som lever där är de som drabbas hårdast.

Hela Sverige och i synnerhet landsbygden behöver nationalsocialismen mer än någonsin. Endast nationalsocialismen strävar efter självförsörjning vilket är en del av lösningen på de ekonomiska problem som landsbygden och Sverige står inför. Det behövs mer fokus på självförsörjning och mindre fokus på frihandel om välfärden inte helt ska krackelera.


  • Publicerad:
    2015-03-13 18:00