MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Saturday Satan, Sunday Saint med den amerikanske countrylegenden Ernest Tubb.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Ernest Tubb är en av de mest inflytelserika country och westernartisterna i världen och hans karriär sträckte sig mellan 1936 och 1982. Tubbs var troligtvis den förste countryartisten som använde elgitarr i sin musik och han var den som mer eller mindre uppfann det som ibland kallas Honky-Tonk. Det vill säga den lite svängigare countrymusiken som gärna kryddas med både steelgitarr och fiol.

Texterna i Honky-Tonk kan vara både patriotiska och konservativa men det handlar oftast om att vara en kärlekskrank arbetare med krossat hjärta som söker tröst i flaskan,

Tubb föddes på en bomullsplantage i Ellis County, Texas år 1914. I sin ungdom arbetade han på olika jordbruk runt om i staten medan han lärde sig att sjunga, joddla och spela gitarr. Hans karriär började när han som 19 åring fick jobb som sångare på radiostationen KONO-AM i San Antonio. Hans lön var dock väldigt låg så han jobbade även som dikesgrävare och apotekare samtidigt.

Under countrymusikens första tid var Jimmy Rodgers en av de största stjärnorna och Ernest Tubb blev tidigt inspirerad av Rodgers och hans utmärkande joddlande. Rodgers dog tidigt i tuberkulos och Tubb tog kontakt med hans änka då han ville ha ett signerad foto med sin avlidne idol. De blev nära vänner och han fick med hennes hjälp lite kontakter in i musikbranschen.

Jimmy Rodgers, Ernest Tubbs största inspiration.

Tubbs första inspelningar blev inga vidare succéer men efter att han opererat ut halsmandlarna förändrades allt. Han struntade i sin doktors uppmaning att låta rösten vila och fick därav en mycket annorlunda röst. Den blev mörkare och lät mer plågad och denna nya röst gjorde honom populär och redan året efter började hans karriär ta ordentlig fart.

1943 bildade han ett kompband, The Texas Troubadours, och genom åren gick en stor mängd musiker genom bandet till egna karriärer. Jimmy Short, Billy Bird och världens kanske mest kände steelgitarrspelare, Buddy Emmons började alla sina karriärer med Ernest Tubb.

Buddy Emmons, gigant inom country och westernmusik. Han både designade och sålde steelgitarrer i bolaget Sho-Bud.

Tubbs hjälpte även många andra musiker på traven under sina turéer. Han lät okända musiker vara förband och han namngav många musiker i sina egna låtar vilket gav dem ett sätt att nå ut. Han hade också en egen radioshow, The Midnight Jambore, som sände två gånger i veckan där många artister fick en chans.

Han öppnade tidigt en egen skivaffär och kan ha varit en av de första som man kunde beställa hem skivor ifrån. I butiken sålde han givetvis många okända artisters skivor och egna favoriter som till exempel Jimmy Rodgers och han gav Rodgers änka en del av intäkterna. Han hjälpte även artister som Johnny Paycheck, Hank Williams och Johnny Cash med pengar, tips och stöd.

Den unge Johnny Cash fick rådet av Ernest Tubb att inte le utan vara allvarlig då han framförde I Walk the Line, något som skulle göra låten mer seriös.

En annan anekdot som märkligt nog inte är jättekänd hände 1957 när countrymusikmagnaten Jim Denny gjorde ett samarbete med Philip Morris tobaksbolag. I ett sätt att få folk att röka mer iscensatte de en enorm turné med en stor del av den tidens största artister. Konserterna var gratis och när de kom till Ernest Tubbs stad Merididan, Mississippi var det precis på femårs-jubileet av Tubbs egna musikfestival tillägnad Jimmy Rodgers. Detta krossade givetvis Tubbs festival totalt och han började i sin vrede att dricka hårt.

Efter några dagars supande var han dock fortfarande väldigt upprörd och ringde och skällde ut Jim Denny vilken i sin tur tyckte att Tubb skulle komma ner till Davis radiostation WSM så att de kunde ”göra upp”. Ernest Tubb tog erbjudandet på stort allvar och spände på sig sin .357 Magnumrevolver och körde dit med avsikt att skjuta Denny.

Klockan 5:30 klev Tubb stupfull i sina tofflor in i radiostationens lobby och sköt på bästa cowboyfilms-manér av ett skott men han lyckades tursamt nog inte träffa någon. Om han var en dålig skytt eller bara för berusad är svårt att veta men enligt rykten ska Tubbs själv blivit chockad när han trodde han träffade någon och ska ha utbrustit ”O my God, I shot the wrong man!” Han blev alltså chockad över att han trodde han träffat fel person.

Tubb blev arresterad och enligt vissa källor sjöng han countrylåtar för sina cellkamrater under tiden han satt häktad. 60 dollar fattigare släpptes han tre timmar senare. Tre timmar var nämligen straffet för ”public intoxication” och 60 dollar böterna för att han avfyrat pistolen.

Ernest Tubb, en hårding med ett hjärta av guld. Låt inte skivomslaget lura er!

Ända fram till slutet jobbade han hårt och gjorde över 200 framträdanden varje år, de sista med syrgas. Han dog likt sin stora idol i tuberkulos den 6 september 1984 i Nashville Tennessee.

Tubbs radioprogram går fortfarande och hans skivaffär, Ernest Tubbs record shop finns också fortfarande kvar och om man vill köpa countryskivor går det att beställa därifrån på nätet.

Låten vi har valt att spela denna vecka är titelspåret från skivan Saturday Satan, Sunday Saint, från 1969. Låten handlar om alla kristna som kanske inte lever det kristna livet som de borde.

Låttext:

Saturday Satan, Sunday saint
Foolin’ your neighbors that’s what you think
Readin’ the Good Book, singin’ the hymns
Come Monday morning and he’s back to a life of sin

Old Brother Brown, all week he steals
Tells everyone this big business deals
The deacon walks by, a dollar hits the plate
Tryin’ to buy self a ticket to the Pearly Gates

Old Sister Rose on the very first row
Been a sittin’ right there twenty years or so
Never hears a word when the preacher speaks
Too busy talkin’ bout the bad girl down the street

Saturday Satan, Sunday saint
Foolin’ your neighbors that’s what you think
Readin’ the Good Book, singin’ the hymns
Come Monday morning and he’s back to a life of sin

This little song holds good advice
Though some people may think it ain’t too nice
Well, if you’re one who’s wearin’ the shoes
Well, there’s somebody watchin’ and you ain’t nobody’s fool

Saturday Satan, Sunday saint
Foolin’ your neighbors that’s what you think
Readin’ the Good Book, singin’ the hymns
Come Monday morning and he’s back to a life of sin
Come Monday morning and he’s back to a life of sin


  • Publicerad:
    2019-07-26 20:00