MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront singeln Yggdrasil från ambient/folkprojektet Forndoms kommande album Faþir.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Forndom är ett musikprojekt av den södermanländske fotografen och artisten Ludvig Swärd (L. Swärd), som ensam ligger bakom all musik och sång samt alla fotografier och utsmyckningar som Forndoms album är så kända för.

Forndoms musik är i en liknande stil som norska Wardruna, som tidigare uppmärksammats många gånger på Nordfront. Men musiken är mörkare och känns mer hemlighetsfull, där temat känns mer kopplad till den nordiska naturen och dess krafter än det mer utpräglade viking- och runtema som har burit upp Wadruna.

LÄS ÄVEN: Wardruna – en musikalisk resa till våra nordiska anor

I en intervju på sajten Bardo Methodology berättar Svärd att han fick idén till Forndom medan han ännu bara sysslade med fotografi, men såg en Tumblr-profil som kombinerade foto med musik. Inledningsvis, när han släppte EP:n ”Flykt”, var det inte tänkt som mer än ett slags soundtrack till hans fotografier.

Men när han såg den svenska dark ambient-artisten Draugurinn live 2012 insåg han att han ville utveckla musiken till något mer.

— Flykt släpptes gratis på Youtube och Spotify i november 2013 och blev mer populärt än vad jag hade kunnat föreställa mig. Det tidiga materialtet är inte riktigt representativ av Forndom dock, och det blev ett seriöst projekt med debutalbumet ”Dauðra Dura” (2016), berättar Swärd i intervjun.

I samma intervju berättar han om hur den fornnordiska seden är vad som vägleder honom andligt.

— Oden är ledsagaren för mina gärningar, inte i kontroll av dem – det är mer en ursprunglig filosofi än en regelbunden doktrin. Något som påminner om en gammal farfar som kan lära dig värdefulla läxor om livet, trots att de kommer från en annan tid med radikalt annorlunda samhällsnormer.

Swärd vänder sig dock mot den typiskt ”lajvande” delen av fornnordisk tro och säger i intervjun att ”vi kan inte tillbe gudarna på samma sätt som för tusen år sedan, att försöka kopiera deras religiösa riter finns det ingen logik i alls”.

— Även om det växande intresset för den gamla nordiska religionen är uppmuntrande finner jag det sorgligt att människor känner behovet att organisera sig i grupper och samlas iklädda teaterlika kostymer.

Att den fornnordiska anligheten är en stor del av Svärds liv framgår dock tydligt i både musiken och estetiken han skapar omkring, både i albumen som släpps och under hans beryktade liveframträdanden.

Albumet Faþir släpps den 3 april och går att förbeställa via skivbolaget Nordvis, som ger ut musik på fornnordiskt tema, så väl folk och ambientmusik som metal.

Veckans låt Yggdrasil är den första singeln som släpptes till det kommande studioalbumet.

Lyrik:

Hell dig, du gamle Thul
Som växa och gro
Hell dig, du gamle Thul
Som inom mig bo
Du som till brunnen gav
Och sinnet berör
Du som bemästrar stad
Och alltid mig hör och skådar

Yggdrasil
Yggdrasil
Yggdrasil
Yggdrasil

Hell dig, du gamle Thul
Som fäderna bjöd
Hell dig, du gamle Thul
Som giver oss stöd
Du som oss livet ge
Vid resandets slut
Du som oss bringar fred
När Helvägen hem oss vaggar

Yggdrasil
Yggdrasil
Yggdrasil
Yggdrasil


  • Publicerad:
    2020-03-06 21:50