INRIKES. Förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Vellinge att de pengar man fått av staten för att husera skäggbarn ska gå till annan verksamhet.

Vellinge kommun har fått över 900 000 kronor i bidrag från staten som skulle användas till att låta myndiga skäggbarn slutföra sina gymnasiestudier. Men efter en omröstning i kommunstyrelsen så vann Moderaternas förslag med hjälp av Sverigedemokraterna vilket innebär att man kommer att lägga pengarna på annat.

– Det tillfälliga bidraget förändrar inte ansvarsfrågan, och dessa individers möjlighet att slutföra påbörjad gymnasieutbildning finns kvar. Att det är ett tillfälligt bidrag innebär också att detta inte skulle innebära någon långsiktig lösning för de berörda individerna, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Enligt beslutet kommer pengarna istället användas till ”övergripande integrations –och etableringsarbete”. Kritiker till beslutet menar att de vuxna rasfrämlingarna riskerar att stå utan bostad.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Lisan yrkade istället på ett förslag om att pengarna skulle ges till ideella föreningar som arbetar för att hjälpa ensamkommande rasfrämlingar över 18 år.

Källa:
Vellinge lägger vantarna på statsbidrag för ensamkommande


  • Publicerad:
    2018-01-06 19:45