LIVSMEDELSLOBBYN. Sju sockerbitar, diverse E- nummer och andra mystiska ingredienser. Ja, det är innehållet i en av globalistägda företaget GB-glass produkter. Detta ifrågasätts nu av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. 

Det tidigare svenska företaget GB-glass förknippar många med trevliga barndomsminnen. 1978 lanserades exempelvis glassarna 88:an, och Nogger. Klassiker som hängt med genom åren.

1985 köptes GB-glass upp av det globalistiska företaget Unilever som idag även äger glasstillverkaren Ben & Jerry, välkänt för sitt vurmande för massinvandring.

I dagarna har vetenskapsjournalisten Ann Fernholm analyserat ingredienserna i glassen Magnum Raspberry, efter att hennes barn ville köpa den. Hon har kommit fram till att den till största delen innehåller mystiska och onaturliga ingredienser. Efter den insikten skrev hon ett öppet brev till GB-glass där hon ifrågasatte innehållet, bland annat:

Glukos-fruktossirap, modifierad stärkelse, vasslepulver, guarkärnmjöl, tistelkoncentrat, ammoniumfosatier och polyglycerolpolyricinoleat.

Glassen är, enligt Fernholm, i stort sett oätlig. En enda glass innehåller bland annat sju sockerbitar samt ovanstående ingredienser och nio E-nummer. Totalt 32 ingredienser. Fernholm skriver:

Till en början snurrade det lite i hjärnan, men så började jag strukturera upp saker och ting. Först listade jag upp allt som har med mjölk att göra: Skummjölk, helmjölkspulver, mjölkfett, skummjölkspulver och vasslepulver. En nyfiken fråga: varför delar ni först upp mjölken i sina beståndsdelar när ni ändå sedan blandar ihop dem i glassen?

I sitt brev levererar hon även ett förslag på en halvering av ingredienserna, till nytta för både smak och hälsa.

Brevet har väckt mycket uppmärksamhet och GB-glass svarade till sist. Fernholm konstaterar dock att hon inte har fått något svar på grundfrågan. Nämligen den om GB-glass inte skulle kunna tänka sig att tillverka riktig glass istället, så som man gjorde förr.

Källor:
Brev till GB: Vad är det ni har i glassen?
Svar från GB: ”vissa tillsatser är nödvändiga”


  • Publicerad:
    2018-09-06 19:45