Nyligen utgjorde Migrationsverkets väntrum i Söderhamn skådeplatsen för en demonstration arrangerad av – och för -asylsökande. Anledningen till demonstrationen var att Migrationsverket nyligen nekat de asylsökande deras mänskliga rättighet om gratis busskort. 

Fram till den 1 augusti i år har de asylsökande i Söderhamn fått gratis busskort av Migrationsverket, de har då fått 30-dagarskort på vilka de kunnat resa ett obegränsat antal gånger. Nu är dock de fria bussresorna ett minne blott. Sedan den 1 augusti betalar nämligen Migrationsverket, och därmed svenska skattebetalare, ”endast” för tio bussresor per invandrarfamilj och månad.

Tidningen Hela Hälsingland beskriver i en artikel från förra veckan de asylsökandes hopplösa situation och deras enorma frustration över de indragna busskorten. ”Många som bor i Ljusne är upprörda för att de inte kan åka till Söderhamn och handla mat” och ”det är svårt nog att få dagarna att gå i väntan på beslut från Migrationsverket om att få stanna eller inte”, står det att läsa i tidningen. Att såväl matvaruaffär som bank, bensinmack, bibliotek, utomhusbad och en mycket vacker naturnära miljö står att finna i Ljusne råkar man visst glömma bort.

Anledningen till att Migrationsverket i Söderhamn dragit in 30-dagarskorten är enligt verket själv att man vill lägga resurserna på den egna personalen, för att kunna ge de asylsökande en bättre och snabbare service. De asylsökandes oförståelse inför beslutet är ändå total. ”Vi är arga och upprörda och vill ha våra busskort!”, sade en kvinna till Hela Hälsingland.

Som kuriosa kan nämnas att en resa från Ljusne till Söderhamn kostar 50 kronor för en vuxen, medan ett månadskort kostar 640 kronor per person.


  • Publicerad:
    2012-08-21 20:06