Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Vimmerby kommun: “Kan inte förbjuda Nordiska motståndsrörelsen”

Av Redaktionen, 2020-01-08
redaktionen@nordfront.se

VIMMERBY. Vimmerby har beslutat att avslå ett medborgarförslag om att förbjuda dissidenter att bedriva upplysningsverksamhet utanför skolor. ”Strider mot grundlagen”.

Nordiska motståndsrörelsen utanför Astrid Lindgrens skola i Vimmerby. Foto: Nordfront.

Det var under hösten 2018 som Nordiska motståndsrörelsen genomförde en aktion utanför Astrid Lindgrens skola i Vimmerby för att visa sitt stöd för svenska barn och ungdomar som utsatts för trakasserier av rasfrämlingar utan att skolledningen agerat. Det blev ett stort drev i media mot Motståndsrörelsen och nästeschefen Magnus Wardmo som var på plats under aktionen. Efteråt har tre ungdomar på skolan intervjuats av Nordfront.

— Jag hade tidigare kollat på Nordfront och en aktion som Motståndsrörelsen gjorde på en skola i Dalarna. När det började bli sjukt jobbigt på min skola så tänkte jag först att någon annan förmodligen hade kontaktat Motståndsrörelsen, men när inget hände så gjorde jag det själv och jag blev väldigt glad när de äntligen dök upp, sade Robin till Nordfront.

Men att bekämpa skoltrakasserier mot svenska elever uppskattas inte av alla. Förutom att medier och politiker uttalat sig emot det hela tycks det ha legat ett ärende, till följd av ett medborgarförslag, på kommunstyrelsens bord om att eventuellt förbjuda Nordiska motståndsrörelsen från att bedriva politisk verksamhet utanför skolor.

Det är ”en kommuninvånare” som enligt Vimmerby tidning beskrivit den politiska verksamheten som ”ett övergrepp på barnen” vilka ”tvingades möta våldsbejakande extremism öga mot öga utan att värja sig”.

Även om det för många kan tyckas som en enkel fråga att ta ställning till, då det är grundlagsvidrigt att förbjuda legal, politisk verksamhet och att kommunerna i vart fall inte har sådana befogenheter, har det dröjt ett år innan kommunstyrelsen lyckats ta ett beslut där man nu avslår medborgarförslaget.

— Det avslås med hänvisning till de grundläggande fri- och rättigheterna vi har i regeringsformen. Det finns demonstrations- och yttrandefrihet och det går inte att en kommun har enskilda regler som strider mot grundlagen, säger Jacob Käll (C) till Vimmerby tidning.

Källa:
Nazistdemonstrationer utanför skolor förbjuds inte: ”Strider mot grundlagen”


  • Publicerad:
    2020-01-08 11:30