SVERIGE. Risken för inavel vid spermadonation anses idag vara rätt så liten men en professor vid Linköpings universitet anser att det behövs ”tydligare lagar” för att minska risken för inavel i framtiden.

Enligt Gunilla Sydsjö som är professor vid Linköpings universitet behöver lagarna och reglerna kring spermadonation förtydligas. Detta eftersom att Socialstyrelsen dragit tillbaka sina direktiv som reglerade verksamheten kring spermadonationer.

Vid spermadonation finns det en viss risk för inavel då antalet barn en spermadonator får ge upphov till inte regleras något vidare. Även om risken för inavel idag anses vara rätt så liten utesluter inte Sydsjö att risken för inavel i framtiden kan öka om reglerna inte ändras.

— För att minska risken för inavel i framtiden, men framförallt för att skapa trygghet för donatorerna och mottagarparen, så behöver vi tydliga lagar och regler i frågan, säger Sydsjö.

Sydsjö, som har över tio års erfarenhet som forskare i området, har tillsammans med Anders Nordgaard och Marie Bladh tagit fram en matematisk modell som visar risken för att donatorbarn från Sverige vilka är halvsyskon skaffar barn med varandra. Enligt deras formel bör varje spermadonator endast ge sex till tio barn på sin höjd.

— Dessa siffror stämmer även överens med vad donatorerna själva brukar tycka är lagom. Vi har tagit fram den matematiska formeln för att det behövs vetenskap innan man tar beslut i frågan, säger Sydsjö.

Källa:
Så stor är risken för inavel vid spermadonation


  • Publicerad:
    2015-06-30 22:55