Dagens datum 25 mars: När amerikanska trupper ockuperar staden Aachen begår Franz Oppenhoff förräderi genom att betjäna ockupationsmakten som den första tyska borgmästaren under amerikansk ledning. Ordern utgår till ett Werwolfförband om att avrätta Oppenhoff.

Werwolf-Oppenhoff

Werwolf, även kallat Wehrwolf, var en tysk gerilla/partisanorganisation som uppstod under sensommaren 1944 på Heinrich Himmlers order. Syftet var att bedriva sabotage bakom fiendens linjer samt genomföra aktioner mot dem som kollaborerade med fienden. Många av dem som anslöt sig till Werwolf tillhörde SS, andra var fanatiska ungdomar från Hitlerjugend och Bund Deutscher Mädel. Werwolfs första operation var avrättningen av Franz Oppenhoff i staden Aachen den 25 mars 1945.

När amerikanska trupper närmade sig Aachen i september 1944 evakuerades merparten av stadens 160 000 invånare. 11 000 tyskar var dock fortfarande kvar för att försvara staden under slaget vid Aachen som ägde rum i oktober. En av dem som evakuerades i september var Aachen-juristen Franz Oppenhoff. När de amerikanska trupperna ockuperade Aaachen den 21 oktober började man leta efter en lämplig medlöpare att bli den förste tyske borgmästaren under amerikansk ledning. Efter att ha sökt bland lokala affärsmänniskor föll valet, efter en rekommendation från stadens katolska biskop, på Franz Oppenhoff.

Men när Oppenhoff ingick sitt nya ämbete den 31 oktober 1944 var han varnad. SS officiella tidning Das Schwarze Korps hade tidigare under månaden gått ut med ett meddelande om att tjänstemän som kollaborerar med fienden skulle dödas inom loppet av en månad. När Oppenhoff utnämndes till överborgmästare i Aachen offentliggjordes inte hans namn av rädsla för repressalier.

I slottet Hülcrath förbereddes avrättningen av Franz Oppenhoff.

I slottet Hülcrath förbereddes avrättningen av Franz Oppenhoff.

Men repressalier skulle komma. Reichführer-SS Heinrich Himmler beordrade avrättningen av Oppenhoff och en handplockad kommandogrupp av sex personer – fyra SS-män och två medlemmar inom Hitlerjugend och Bund Deutscher Mädel – togs ut av SS Obergruppenführer Hans-Adolf Prützmann. Attentatet planerades i slottet Hülcrath som fungerade som bas och utbildningsfacilitet för Werwolf.

Operationen, som fick kodnamnet ”Karneval”, utfördes under ledning av Untersturmführer Herbert Wenzel och hans närmaste man, Unterscharführer Josef Leitgeb. Båda var utbildare vid Hülcrath. Karl Heinz Henneman och Georg Heidorn, två veteraner inom Waffen-SS som hade varit gränsvakter i Aachen-området, fungerade som vägvisare.

Ilse Hirsch.

Ilse Hirsch.

Deltog gjorde också Hitlerjugend-medlemmen Erich Morgenschweiss och Bund Deutscher Mädel-gruppchefen Ilse Hirsch, båda 16 år. Ilse Hirsch var tänkt att endast tillhandahålla utrustning för gruppen, men kom att spela en betydligt större roll än så.

Den 20 mars 1945 hoppade gruppen i fallskärm bakom fiendens linjer från ett beslagtaget amerikanskt bombplan och landade i en skog i Belgien. De dödade en gränsvakt innan de slog läger i närheten av Aachen. De tog sig fram under nattmarscher och byggde en observationsplats vid stadens utkant.

Hirsch hade blivit separerad från gruppen och tog sig på egen hand till Aachen där hon övernattade hos en kamrat inom BDM. Där fick hon också information om var Oppenhoff befann sig. Hon rekognoserade området vid Oppenhoffs villa och vidareförmedlade senare informationen till övriga inom gruppen.

På kvällen den 25 mars begav sig Wenzel, Leitgeb och Henneman till Oppenhoffs villa. Där träffade de en tjänsteflicka som berättade att Oppenhoff var på fest i grannhuset. För att locka till sig Oppenhoff berättade Wenzel och Leitgeb för tjänsteflickan att de var nedskjutna tyska piloter som behövde borgmästarens hjälp. Tjänsteflickan hämtade Oppenhoff som väl på plats uppmanade dem att överlämna sig till amerikanarna. När de lämnats ensamma avrättades han av Leitgeb med ett skott i huvudet.

I samband med detta anlände en amerikansk patrull för att undersöka varför Oppenhoffs telefonlinje, som attentatsmännen hade klippt av, inte fungerade. De amerikanska soldaterna öppnade eld men de tre Werwolf-männen lyckades ta sig till gömstället där de övriga tre ur gruppen väntade. Flykten ut ur staden blev mycket olycklig. Leitgeb dödades av en mina som även skadade Hirsch och gjorde att hon inte kunde fortsätta. De övriga, alla utom Wenzel, spårades upp och arresterades av de allierade.

Under Werwolf-rättegången 1949 dömdes de fyra fängslade Werwolf-medlemmarna till mellan 1 och 4 års fängelse. Ilse Hirsch friades sedan då hennes inblandning i mordet – att stå vakt – bedömdes vara för liten.

Denna första avrättning av en folkförrädare blev början till en rad Werwolf-aktioner. Endast tre dagar efteråt sköts en annan borgmästare och kollaboratör i staden Meschede.


  • Publicerad:
    2017-03-25 00:20