CENSUR. Mediabolaget YouTube kommer nu att ta bort alla videor där valresultatet i det amerikanska valet ifrågasätts. Alla som hävdar att något valfusk pågick i valet kommer att censureras. 

Genrebild. Skärmbild: Liberties.

YouTube har meddelat att man kommer att radera allt material på sin hemsida, där valresultatet från det amerikanska presidentvalet ifrågasätts. Trots att valresultatet formellt inte är helt säkert.

Den sittande presidenten, Donald Trump väntar fortfarande på att högsta domstolen ska ta sitt beslut om valet. Han har hela hösten varnat för att valfusk skulle förekomma, något som republikanerna hävdar sig ha bevis för. Trump hoppas fortfarande att högsta domstolen ska ogiltigförklara valet till sin egen fördel.

Den judiska videoplattformen YouTube tycker inte att några motstridiga uppgifter ska få publiceras på deras hemsida. Såhär skrev YouTube igår:

Vi kommer att ta bort allt material som har laddats upp eller som kommer att laddas upp, som vilseleder folk genom att hävda att utbrett valfusk eller fel ändrade resultatet av 2020 års amerikanska presidentval.

Man meddelar också att man i ännu större utsträckning kommer att välja ut vilka nyheter som plattformens användare ska tillåtas att ta del av. All information som inte tjänar till statens eller massmedias intressen kommer således att gallras bort i sökmotorn.

I tisdags var det sista datumet då valresultatet ska ha varit klart, vilket innebär att alla omräkningar, granskningar och eventuella rättsfall ska ha varit uppklarade. Ett ärende i högsta domstolen kvarstår där delstaterna Texas, Arkansas, Alabama och Louisiana är inblandade.

Samtliga av dessa delstater menar att sannolikheten på att presidentkandidaten Joe Biden vunnit utan valfusk är ”mindre än en på en kvadriljon”.

YouTube uppger att de har raderat över 8000 kanaler på sin plattform sedan September. Dessutom har man censurerat ”tusentals” videor som man anser är ”skadliga och vilseledande”.


  • Publicerad:
    2020-12-10 14:40