SYDAFRIKA. Den svarta regeringen vill konfiskera mark från vita utan kompensation. Zulukungen lovar bekämpa regeringens övergrepp på den vita befolkningen. Alternativet är svält.

Sverige har konsekvent ignorerat pågående folkmord på vita afrikaner i Sydafrika, och vita nekas asyl i Sverige.

Kungen över Zulunationen, Goodwill Zwelithini, som har sin primära hemvist i Sydafrikas provins KwaZulu-Natal, har dock tidigare uttryckt sitt stöd för de utsatta vita farmarnas situation. Nu lovar kung Zwelithini att försvara de vita mot den svarta regeringens aggressiva realpolitik.

Landexproprieringsprogrammet som president Cyril Ramaphosa har utformat ska ta mark från vita för att ge till de svarta. De flesta av offren för presidentens politik är boer, men politiken har också orsakat missnöje hos Zulufolket.

— Den Zulunation jag talar om kommer inte att existera om vi inte har mat. Det är därför jag säger att farmare måste komma närmare så att vi kan diskutera vad som kan göras beträffande lantbruk och tillräcklig tillgång på mat i området. Därför ber jag boernas AfriForum komma och hjälpa oss, säger kung Zwelithini.

— När regeringen började tala om att appropriera land, expropriera utan kompensation, lade boerna ned redskapen. Det finns ingen mat i Sydafrika längre, tillägger Zwelithini.

Stort folkligt stöd
Zulufolket är den största etniska gruppen i Sydafrika. Det beräknas att det bor 10-12 miljoner människor tillhörande Zulu, främst i KwaZulu-Natal. Det innebär att Zulufolket utgör mer än en femtedel av landets population och deras åsikter anses generellt vara viktiga, inte minst inför nästa års allmänna val.

— Den som vill få våra röster och bli vald av oss måste komma hit och knäböja och lova att aldrig röra vårt land, säger Zulukungen.

Trots att kungar inte på länge har haft någon formell makt i Sydafrika erhåller de lojalt stöd från miljontals människor och erkänns i Sydafrikas konstitution som ”traditionella ledare”.

Samverkan i historien
Zulukungen Dinuzulu rekryterade i början av 1880-talet vita boer som militära legosoldater. I utbyte mot boernas stöd lovade Dinuzulu att boerna skulle få mark.

Efter kriget mot Zibhebhu 1884 fick boerna precis vad de hade blivit lovade av Zulukungen. Boerna beviljades ungefär hälften av dåvarande Zululand som individuella gårdar.

Tillsammans bildade de en självständig republik. En fruktsam jordbruksproduktion tog sin början.

Detta gjorde mäktiga intressen i London oroade, som vid den tiden även var judarnas främsta maktcentrum. På grund av denna ”oro” skickades brittiska soldater till Sydafrika, vilka annekterade Zululand år 1887.

Källa:
Zulu Nation Vows To Protect White Farmers Against Land Seizures


  • Publicerad:
    2018-11-14 14:15