GREKLAND. Efter en vild zigenarfest i Menidi strax utanför Aten dödades en 10-årig pojke av en förlupen kula. I flera dagars tid har greker sedan dess stridit mot både kriminella knarklangare och poliser för att en gång för alla rensa upp i sina kvarter.

Gatorna i den atenska förorten Menidi är till vardags fyllda med människor som säljer alltifrån grönsaker, till skräp och heroin.

Under decennier har en zigenarklan som handlar med narkotika kontrollerat området. Samtidigt som den grekiska befolkningen trakasseras fylls gatorna ständigt med avskräde, patroner och kulor från zigenarnas många ”fester”.

Samtidigt berättar källor till Nordfront om hur zigenarklanens patriarker bor i stora hus och kör runt i dyra BMW-bilar, köpta av pengar från försäljning av tunga droger. Menidi är så känd för sin narkotika att narkomaner från hela Attica dagligen tar sig dit för att inhandla sin dagliga dos av sin favoritdrog.

Polisen på Menidis gator.

I maj 2015 besökte en av den grekiska regeringens representanter staden, efter att kriminella vandaliserat och plundrat en grundskola i förorten. Då utlovades bland annat en ökad polisiär närvaro och att man skulle rensa upp bland områdets knarklangare, kriminella och narkomaner.

Sedan dess har situationen endast förvärrats.

I helgen var det stor fest bland stadens zigenare. Man firade att en dotter till en välkänd kriminell knarkbaron undslapp fängelsestraff efter att ha gripits med både kokain och heroin på sig. I vanlig ordning sköt man vilt i luften med skarp ammunition, utan tanke på att kulorna också kommer att landa någonstans.

Sorgligt nog pågick en skolavslutning blott en kilometer bort och en av kulorna träffade en tioårig pojke som var son till en av skolans lärare och som dog av vådaskottet.

Detta fick Menidis grekiska befolkning att gå man ur huse för att med våld försöka driva ut stadens knarklangare. Enligt Nordfronts källor i Grekland ska upproret under fyra dagar ha förvandlat förorten till ”ett levande helvete”.


Filmklipp från Menidis gator.

Situationen ska inte ha förbättras av att parlamentsledamoten Yiannis Balafas, från regeringspartiet Syriza, i ett tal kallade pojkens död för en ”oturlig händelse”.

En 23-årig zigenare ska också ha gripits, misstänkt som ansvarig för pojkens död, men släpptes snart på grund av brist på bevis.

Kravallpolis kommenderades snabbt ut till Menidi för att beskydda zigenarnas bostäder från de uppretade grekerna som försökte bränna ner dem. Samtidigt uppstod flertalet regelrätta slagsmål mellan polisen och greker.

Bilder på uppretade greker som attackerar knarkbaronerns villor.

Bakom polisens linjer ska även zigenare ha skjutit mot de kravallande grekerna, helt utan att polisen ska ha försökt ingripa.

Man hann dock inte hindra att den misstänkte knarklangarens två hus i Menidi attackerades med bland annat Molotovcocktails.

En av den misstänkte gärningsmannens hus i lågor.

Enligt uppgifter ska upploppen alltså under den fjärde dagen ha lugnat sig en aning, men i skrivande stund brinner det fortfarande på vissa platser i Menidi och polisens barrikader står ännu.

Under natten till torsdagen ska den lokala polisen ha fått in flertalet larm från invånare i Menidi som ska ha hört AK-47:or och hagelgevär avfyras, förmodligen för att skrämma de som protesterar från att visa sig utomhus. Då polisen inte svarade på larmen marscherade en stor grupp människor under dagen mot Menidis polisstation för att protestera.


Inslag från grekisk TV.

Samtidigt har upproret spritt sig till närliggande förorter, där greker går man ur huse för att jaga ut zigenarna från deras kvarter.

Skotthål – enligt uppgift en varning från kriminella zigenare till greker som åker kollektivtrafik.

Lokala antifascister tycks också ha utnyttjat situationen, då Gyllene Grynings lokal i Aspropurgo, som ligger i närheten av Menidi, under torsdagen stormades av 15 vänsterextremister utklädda till poliser. Med hammare attackerade de två män och två kvinnor som råkade befinna sig i lokalen och en kvinna fick uppsöka akut vård efter dådet – som inte fördömts av varken media eller övriga partier.

Källa:
Menidi residents clash with police, demand crime crackdown


  • Publicerad:
    2017-06-15 23:46