TYSKLAND. En 20-årig svensk kvinna mördades när hon knuffades ner framför ett tåg av en okänd man i Berlin under onsdagen. En 28-årig iranier greps strax därefter.

Det var sent under tisdagskvällen som en 20-årig svenska knuffades ner framför ett tåg av en okänd man på tunnelbanestationen Ernst-Reuter-Platz i Berlin. Kvinnan avled direkt. Gärningsmannen visade sig vara en 28-årig iranier som togs fast av tyskar som höll honom kvar fram till att polisen kom till platsen och kunde gripa honom.

Enligt den tyska tidningen Berliner Zeitung är den 28-årige iraniern född i Hamburg av föräldrar som invandrat till Tyskland. Han saknade fast bostad och hade kort före mordet misslyckats med att få ett boende på ett härbärge. Enligt åklagarna kan detta vara ett motiv för mordet.

Berlins inrikesminister, Frank Henkel, har i ett uttalande kritiserat de tyska myndigheterna, då det har framkommit att den 28-årige iraniern ska ha en ha betydande våldshistoria bakom sig, men ändå ha tillåtits att vistas ute helt fritt.

Media runtom i världen försöker att mörka eller utelämna uppgifter från händelsen som inträffade i Berlin under tisdagskvällen. Berliner Zeitung undviker att säga att offret var en 20-åriga svenska och antyder istället att det rör sig om en ”intern invandrar­uppgörelse” genom att skriva att offret var en ”tyska med invandrarbakgrund”.

Även svensk media undanhåller uppgifter om mordet i Berlin genom att, i sedvanlig ordning, inte rapportera att gärningsmannen var av utländsk härkomst.

Källor:
Polizei nennt Details zum Täter
Iranier knuffade 20-årig svensk kvinna framför tåg i Berlin
Ung svensk kvinna mördad i Berlin


  • Publicerad:
    2016-01-21 08:30