ANTIKVARISKT Artikel från Sverige Fritt, den 1 april 1938. Signerad av pseudonymen Check.

För någon tid sedan hörde vi i radio, att regeringen hade för avsikt att hos riksdagen begära vissa fullmakter beträffande c:a 5000 s.k. statslösa och flyktingar, vilka för närvarande gästa vårt land. Det vore meningen, sade radioreportern, att samtliga dessa skulle tilldelas (!) svenskt medborgarskap. – Dagspressen har nämnt mycket litet om denna sak, väl huvudsakligen därför, att det här rör sig om ”utvalt” folk – och då så begriper ju vem som helst, att man får uttala sig med en viss försiktighet för att inte sagda tidningar skola bli utan annonser från de plutokratiska affärsföretagen i vårt land. Det är nämligen så, att blott en antydan i en dagstidning, om att en fråga är judisk, genast utlöser viss reaktion från deras sida. Vi erinra i detta sammanhang hurusom Svenska Dagbladet på sin tid fick slå till reträtt.

En av tidningens medarbetare hade på sportsidan kritiserat en judisk funktionär som uppträtt olämpligt. En viss ej okänd judisk generalkonsul ringde då upp tidningens redaktion och fordrade, att vederbörande medarbetare skulle avskedas – skedde ej så, komme hans stora företag ej att annonsera vidare i Svenska Dagbladet. Och generalkonsuln tillade, att han skulle dra försorg om, att även andra större annonsörer skulle komma att draga in sin annonsering, om icke… Sv. D. föll till föga – medarbetaren avskedades från sportavdelningen och fick en blygsam reträttplats på korrekturet. Nu är han död.

Detta hände för blott några år sedan. Men sedan dess har situationen ändrat sig. Det har kommit nya, friska fläktar i vårt Sverige, sedan våra germanska vänner söder om Östersjön visat, att vissa frågor går att lösa. Man vågar numera här i landet kalla en jude för jude och svineri för svineri. Vi med flera nationella tidningar ha gjort detta – vi komma att fortsätta därmed till dess segern är vunnen. D.v.s. – till dess vi äro herrar i vårt eget land. Och den tiden är icke så långt avlägsen. Vi kunna således taga dessa notiser om 5000 nya ”svenska” medborgare med viss ro – sådant kan ändras när tiden väl är inne.

Men tilltaget att tilldela c:a 5000 mer eller mindre obskyra personer svenskt medborgarskap är och förblir en fräckhet utan like och en utmaning mot den nationella viljan. Vi hänvisa till vad Den Svenske Nationalsocialisten skrev härom i sitt nummer för den 16 mars 1938 – artikeln är betitlad ”Systematisk import”. Ur artikeln citera vi som följer:

Men dagens av folkfrontskretsarna så omhuldade ”flyktingproblem” har mycket litet gemensamt med den gamla svenska asyltraditionen. Ty nu rör det sig om en av vissa mäktiga kretsar organiserad import av personer, som vanligen varit kommunistiska eller kulturbolsjevikiska agenter och agitatorer i det land de tvingats lämna. Det är för att stärka sina egna positioner genom tillförseln av ”iderika” och ”initiativrika” utländska folkfrontare som det hela sker.

Så långt sagda tidning. Vill man veta mer i saken kan man titta efter i Veckojournalen för den 20 mars 1938 – där gör huset Bonnier reklam för dessa våra nya bröder. Bl.a. skall man finna, att regeringen även har för avsikt att göra afrikaner (!) till svenska medborgare.

När våra dagstidningar icke reagera inför allt detta, ha de dömt sig själva. En sådan process måste varje nationell svensk kalla en dekadent press. För denna ”systempress” gäller tydligen feta annonser och stora arvoden mera än Sveriges heder och ära.

Och landets konung, som enligt grundlagen äger att allena styra riket – ja, han spelar tennis vid Rivieran. Sannerligen att här behövs en ordentlig uppryckning i vårt land!


Redaktionell anmärkning: Artikeln publiceras som ett intressant tidsdokument över den svenska invandringsdebatten för snart 100 år sedan. Syftet med publiceringen är inte att kränka någon juridiskt priviligierad folkgrupp.