UTRIKES Ovanligt hög sommarvärme ligger bakom ett stort antal skogsbränder i sydvästra Europa som gjort att tiotusentals européer har tvingats evakueras från sina hem.

Just nu pågår ett stort antal skogsbränder i framförallt sydvästra Europa. Anledningen är att att temperaturen under veckan stadigt legat kring 45 grader.

I Portugal pågår minst fyra bränder som bekämpas av 2 000 brandmän. 900 personer ska ha evakuerats i landet på grund av bränderna, medan 60 ska ha skadats och två dött. Enligt AFP avled en portugisisk pilot i fredags när dennes plan störtade i samband med att han deltog i släckningsarbetet nära Vila Nova de Foz Coa i norra Portugal.

I fem regioner i Portugals norra delar har temperaturen gått upp i 47 grader de senaste dagarna.

I Spanien pågår 20-talet bränder som enligt myndigheter är bortom kontroll. En av dem pågår nära nationalparken Monfragüe, som ligger omkring 20 mil väster om huvudstaden Madrid. I Spanien har man evakuerat omkring 2 300 personer med tanke på bränderna.

I södra Frankrike har så många som 11 000 personer tvingats evakuera från sina hem på grund av bränder som förstört 7 700 hektar mark sedan i tisdags.

Man väntar att värmeböljan kommer att fortsätta även nästa vecka och många regioner i området har gått upp i högsta beredskapsläge.