CENSUR IT-jätten Meta bannlyser en rad ryska medier på sina plattformar, inklusive Facebook och Telegram. Meta har sedan den ryska invasionen av Ukraina begränsat rysk medias tillgång till plattformarna.

Juden Mark Zuckerbergs företag Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, har beslutat att bannlysa en rad ryska medier från sina plattformar. Beslutet kommer efter att USA:s regering förra veckan införde sanktioner mot bland annat RT med motiveringen att rysk media sysslar med ”utländsk påverkan”.

Enligt USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken har RT ”fungerat som en de facto gren av rysk underrättelsetjänst”.

”Efter noggrant övervägande utvidgade vi vår pågående tillsyn mot ryska statliga mediekanaler. Rossija Segodnja, RT och andra relaterade enheter är nu förbjudna från våra appar globalt på grund av utländsk inblandning”, skriver Meta i ett pressmeddelande som citeras av Reuters.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har Meta infört vissa begränsningar för bland annat RT gällande annonsering och möjlighet att sprida sitt material. I samband med detta togs även ukrainska Azovbataljonen bort från Metas lista över ”extremistgrupper” som inte får finnas eller lyftas fram på plattformarna. Man införde också ett undantag i regler som förbjuder ”uppmaning till våld” för att tillåta hatpostningar mot ryssar.

Utvecklingen ledde till att Meta dömdes för ”extremistaktiviteter” i en rysk domstol och senare även terrorklassades i Ryssland.