UTRIKES När Rysslands president Putin sa att han stödjer Kamala Harris i höstens amerikanska presidentval var det ett skämt. Detta hävdar Rysslands utrikesminister, som tillägger att det är ”djupa staten” och inte presidenten som styr USA.

I början av september fick Rysslands president Vladimir Putin frågan om vem han helst ser som segrare i det amerikanska presidentvalet. Nordfront har tidigare rapporterat att Putin uttryckt stöd för Joe Biden. Men eftersom Biden nu hoppat av hävdade Putin att han stödjer efterträdaren Kamala Harris.

Putin kommenterade bland annat Kamala Harris ”smittande skratt” – troligen en referens till rivalen Donald Trumps smeknamn på henne, ”Skrattande Kamala”.

Men nu säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Putins utspel ska tas som ett skämt.

— Det var ett skämt. President Putin har en god känsla för humor. Han skämtar ofta under sina utspel och intervjuer, säger utrikesministern i en intervju med Sky News.

Enligt Lavrov är det helt oväsentligt för Moskvas del huruvida Trump eller Harris blir USA:s nästa president. Detta eftersom ingen av dem kommer att styra landet ändå.

— Jag ser ingen långsiktig skillnad i vår attityd till nuvarande eller tidigare val i USA, eftersom det styrs av den ökända djupa staten, säger Lavrov.

Utrikesministern hävdar att det var längesedan den djupa staten i USA kopplade bort presidentposten från verkligt inflytande. Trots detta fortsätter det amerikanska ”kugghjulet” att rotera, enligt Lavrov.

— Man fortsätter den militära kampanjen genom sitt ombud, den ukrainska regimen, och i andra delar av världen. Man fortsätter att blockera alla resolutioner i FN:s säkerhetsråd som uppmanar till vapenvila i Gaza och på västbanken av den jordanska floden. ”Maskinen” är i arbete, säger Lavrov.

Sätter bara sitt hopp till Ryssland

Enligt Lavrov har Ryssland lärt sig genom tidigare misstag att amerikanska presidentval inte påverkar hur USA behandlar Ryssland eller andra länder.

— Till slut kom vi fram till att det bästa alternativet var att förlita sig på oss själva. Vi kommer aldrig igen sätta vårt hopp till att en ”bra person” ska komma till Vita huset eller någon annan västerländsk huvudstad och hjälpa till att ordna upp saker i vårt land.

Putin själv uttryckte liknande tankar när han intervjuades av den amerikanske journalisten Tucker Carlson tidigare i år. Enligt Putin är det inte lätt för Moskva att ”reda ut” vem som tar besluten i Washington.

— Uppenbarligen finns två partier som är dominanta, Republikanerna och Demokraterna. Och inom detta system finns det centra som fattar besluten, som förbereder dem, sa Putin.

Ryssland har trots detta anklagats för att lägga ned omfattande resurser för att påverka utgången av amerikanska presidentval till Donald Trumps fördel. Nyligen infördes sanktioner av ryskkontrollerad media med anledning av detta. Bland annat riktade man sig mot RT, som enligt USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken har ”fungerat som en de facto gren av rysk underrättelsetjänst”.