Adopterad fick nytt medborgarskap – med hänvisning till DNA-test
TILLHÖRIGHET • Han anställde en DNA-detektiv och drev sedan i sin nuvarande hemstat rättsligt frågan om den gentekniska bevisningens autencitet. Slutligen presenterade han materialet för utrikesdepartementets passkontor i Dublin.
61-årige professorn i religionsvetenskap vid University of Virginia John Portmann adopterades som barn och var länge omedveten om sitt biologiska arv. Ett DNA-test taget sent i livet visade emellertid på 100 procent irländsk härkomst för professorns del.
Portmann föddes den 6 juni 1963 i Phoenix, Arizona och fick omgående stadens Sisters of Mercy-nunnor som vårdnadshavare. Hans mamma, som växt upp i en katolsk familj i Minneapolis, hade kommit till Phoenix, för att där föda sitt barn med förutsättningen att det skulle adopteras.
John Portmanns adoptivföräldrar, Walter och Carol Portmann, berättade för honom och hans två syskon medan de ännu var små att de hade blivit adopterade.
Det var först 2019, efter att ha erhållit resultatet från DNA-test på ancestry.com, som professorn insåg att han genetiskt är 100 procent irländare:
— Jag har aldrig haft den blekaste aning om att jag är irländare. Folk har alltid antagit att jag är skandinav.
Anställde en DNA-detektiv
Medveten om hur många adopterade som ”slår huvudet i väggen” i sina försök att själva finna sina biologiska föräldrar, anställde han en DNA-utredare för att få sin bakgrund klarlagd, vilket gav utdelning:
— Det är otroligt att kvinnan jag anställde kunde hitta min fars identitet.
Portmans biologiska far var, fick han nu veta, enligt utredaren Thomas Fitzgerald från Dublin och hans biologiska mor Térese Delahanty med ursprung i Co Kilkenny.
Tragiskt nog dog hans mamma 2019 vid 90 års ålder, bara några månader innan han fick rapporten från ancestry.com. Hon fick aldrig några andra barn. Hans biologiska far gick bort för 14 år sedan.
Portmann beslutade sig för att försöka få sitt ursprung rättsligt bekräftat i Arizona – en delstat där barn har en laglig rätt att få visshet och erkännande om vilka deras riktiga föräldrar är. I september 2020 accepterade domaren i målet, Fanny Steinlage, hans framlagda bevis för att Thomas Fitzgerald och Térese Delahanty är hans riktiga föräldrar.
Han presenterade sedan dessa nu rättsligt bekräftade bevis för utrikesdepartementets passkontor i Dublin. Här kallade man in sina egna DNA-experter vid Ormond Quay Paternity Services, och verifierade att Thomas Fitzgerald var Portmans biologiska far och att professorn därför har rätt till ett irländskt pass.
— Att få Irland att acceptera mig var svårt, eftersom jag inte har några papper — eftersom jag är adopterad, sa han.
Det finns nämligen inget som förpliktigar Irland att respektera beslut tagna av andra domstolar i andra länder. DNA-bevisen visade sig här vara avgörande, och sådana istället för födelsebevis som bevis på irländskt blod måste ses som något unikt – vilket föranlett professorn att offentliggöra fallet på Adoption Rights Alliances Facebook-sida.
Han besökte Irland för första gången i oktober förra året och träffade några av sina fram till dess förlorade släktingar. Han besökte också Belvedere College, där hans farfar hade undervisat.
Omtumlad och tacksam
Till Irish Times betonar Portman hur tagen på sängen han blev av informationen om sin bakgrund och hur tacksam han är, dels för att äntligen blivit upplyst om denna, del för att ha blivit så välkomnad till sitt nyfunna verkliga hemland.
— Jag har aldrig haft den blekaste aning om att jag är irländare. Folk har alltid antagit att jag är skandinav … Jag vill också att alla ska veta hur tacksam jag är mot Irland som visat mig så stor generositet.
Professor Portmann tror att han är den första personen att få irländskt medborgarskap enbart på grund av resultatet av ett DNA-test.