Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Åhléns backar – tar bort kontroversiell Luciabild efter massiv kritikstorm

Av Redaktionen, 2016-12-05
redaktionen@nordfront.se

KULTURMARXISM. Den kontroversiella Luciabild som Åhléns publicerade under förra veckan har plockats ned. Detta bekräftar företaget i ett inlägg på deras Facebook med motiveringen att bilden sprids ”i forum med värderingar som Åhléns inte står bakom”.

ahlens

I lördags kunde Nordfront rapportera om en massiv kritikstorm mot varuhuskedjan Åhléns efter att de publicerat en bild på en svart pojke utklädd till Lucia. Negativa omdömen från både Sverige och utomlands haglade in i kommentarsfältet och bilden spreds snabbt på sociala medier.

Mainstream-media rapporterade upprört om ”hatstormar” och ”rasism” samtidigt som Åhléns gjorde sitt bästa att radera kritiska kommentarer på sin Facebook-sida.

— Det är oerhört stötande att se dessa hatfulla kommentarer, sa då Åhléns kommunikationschef Weronika Nilsson.

Nilsson proklamerade också att ”alla har rätt att vara Lucia om hen vill”.

Knappt en vecka efter att bilden publicerats väljer nu Åhléns att plocka ned bilden och motiverar det i ett inlägg på Facebook:

Vi har idag fattat beslut om att ta bort Luciabilden från våra egna kanaler. Kommentarerna kring vår bild har varit massiv de senaste dagarna, och bilden har spridits och fortsätter att spridas i forum med värderingar som Åhléns inte står bakom. Beslutet är fattat av hänsyn till pojken och familjen i första hand.

I inlägget skriver Åhléns också att de är ”oerhört stolta” över Luciabilden och att alla deras reklamkampanjer utgår från deras värderingar om ”mångfald, jämställdhet och hållbarhet”.

Lina Söderqvist som är Åhléns marknadschef säger i en intervju till SVT att de löpande haft diskussioner kring om de ska ha kvar bilden eller ej men att de nu känner att de helt tappat kontroll över situationen. Hon menar att det är ”jättetråkigt, stötande och kränkande” men låter också hälsa att ”näthatarna” inte har vunnit:

— Vi kommer aldrig sluta, de har inte vunnit, förklarar hon.

Besvikelsen över Åhléns beslut att plocka ned bilden var svår att dölja för etablissemanget. Aftonbladet-krönikören Olivia Svenson skriver bland annat:

Jag har ett förslag till trollen. Stäng in er i era hem. Gå inte till skolan eller era arbetsplatser, åk inte utomlands, gå inte på bio, se inte på tv, logga inte in på facebook, döda er internetuppkoppling, släck lampan och dra ut alla kontakter. Sitt därinne och ruttna medan vi andra firar jul på ett civiliserat sätt. Med risk för att låta omodern: vi har faktiskt inte plats för er i vårt lag.

Under kvällen har kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och retorikexperten Elaine Eksvärd ladda upp bilder på sig själv med luciakronor som en ”solidaritetshandling” med den mörkhyade ”luciapojken” som Åhléns använde i sin politiska reklamkampanj. De uppmuntrar nu även andra att följa deras spår:

— Jag vill att alla som avviker från lucia, kvinnor, män, skägg, mustasch, mörkhyad, rosa, bara lägger upp en bild på sig själv och skriver ”Jag är lucia” som hashtag, för att stå upp för pojken och alla barn i Sverige, säger Eksvärd till Expressen.

Detta är inte första gången som folklig kritik och vrede på framförallt sociala medier får stora företag att backa i sina folkfientliga och kulturmarxistiska kampanjer. Nyligen ”pausade” Audi ett reklamsamarbetade med den vänsterfeministiska manshataren Karin ”Kakan” Hermansson efter påtryckningar från upprörda människor på sociala medier.

Tidigare i höst fick även hotellkedjan Best Western backa från sitt beslut att avboka en rad konserter med den tidigare Boppers-sångaren Peter Jezewski på Hotell Gustaf Fröding i Karlstad. Anledningen till att de inledningsvis ville avboka Jezewski var att han under sommaren spelat på Sverigedemokraternas festival i Sölvesborg och sedan vägrat ”be om ursäkt” för det. Hotellkedjans beslut att backa från avbokningen kom även denna gång efter massiv kritik på sociala medier.

Ytterligare ett exempel på hur kritik och hot om bojkott fungerar är en lokal Coop-butik i Åkerberga som efter riksdagsvalet 2014 på uppmaning från Aftonbladet tog politiskt ställning mot Sverigedemokraterna genom skriva ”Vi gillar olika!” längst upp på sina kvitton. Efter att Nordfront uppmanade till bojkott mot butiken backade man snabbt och tog bort det politiska budskapet från sina kvitton.

Källor:
Rasistisk hatstorm mot Åhléns luciabarn
Jag har ett förslag: Troll, stäng in er!
Åhléns tar bort luciabilden efter hatet
Åhléns drar tillbaka kampanj efter rasism


  • Publicerad:
    2016-12-05 23:20