Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Åklagaren står fast: “Tommie Lindh mördades inte på grund av våldtäkten”

Av Simon Holmqvist, 2020-09-21
simon.holmqvist@nordfront.se

HÄRNÖSAND. På torsdag förväntar sig kammaråklagare Stina Sjöqvist att väcka åtal mot afrikanen som misstänks ha mördat Tommie Lindh. Vid utredningens slut vidhåller hon att Tommie inte dog på grund av den våldtäkt som samme gärningsman är misstänkt för.

Under förra veckan gick den mördade Tommie Lindhs far ut på Twitter och meddelade att han fått besked om att åtal mot den 22-årige sudanesen Abubaker Mohamad förväntas väckas under denna vecka.

Detta bekräftar nu kammaråklagare Stina Sjöqvist till Nordfront. Mer precis förväntar hon sig att lämna in åtalet på torsdag.

Den kritik som florerat mot att utredningen har dragit ut på tiden säger hon sig inte känna igen.

— Det här är ju en mordutredning. Det har gått lite drygt fyra månader och det kan man nog inte säga är en särskilt lång mordutredning.

Att det var en taktik för att försöka lugna ned de upprörda känslor som väcktes bland svenskar när detaljer från mordet blev kända förnekar Sjöqvist med bestämdhet.

— Nej det var faktiskt nytt för mig. Jag har ingen kommentar till det och jag tar inte alls någon sån hänsyn, det är helt ovidkommande.

Istället menar hon att det är tekniska undersökningar från Nationellt forensiskt centrum (NFC) som dröjt.

Bekräftar internutredning: ”Det får polisen svara för”
Uppgifterna om att det startas en internutredning mot de poliser som dröjde att besvara larmsamtalet från Tommie Lindhs lägenhet bekräftar Sjöqvist.

— Ja jag kan bekräfta det och i övrigt är det polisen som får… Det är deras ansvar som de får svara för.

Internutredningen leds som brukligt av Särskilda åklagarkammaren som inte kunde nås under måndagen.

På fråga om hon står kvar vid sina tidigare uttalanden i media om att Tommie Lindh inte alls dog för att han stod i vägen för en våldtäkt svarar Sjöqvist självsäkert:

— Ja det gör jag.

Sedan tidigare har Nordfront avslöjat att den misstänkte Mohamads försvar i stort går ut på att han säger sig ha varit för full för att minnas vad som hände under natten då Tommie mördades. Han förväntas nu åtalas för bland annat mord och grov våldtäkt.

Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind har tidigare kommenterat kammaråklagare Stina Sjöqvists påståenden om att mordet på Tommie var helt orelaterad till den grova våldtäkt som den misstänkte gärningsmannen under samma natt och i samma lägenhet misstänks ha gjort sig skyldig till.

LÄS MER: Tragedin i Härnösand: Lögnmedia inleder propagandaoffensiv och backas upp av åklagaren

Att Sjöqvist nu när utredningen börjar gå mot sitt slut fortfarande framhärdar i detta påstående kommenterar Saxlind så här:

— Så som vi fått händelseförloppet förklarat för oss av trovärdiga uppgiftslämnare är det absurt att förneka samband mellan mordet och våldtäkten och att Tommie Lindh försökte skydda kvinnan. Det sista ordet om detta är inte sagt men vi inväntar åtalet och förundersökningen nu.

Lyssna på Nordfronts intervju med kammaråklagare Stina Sjöqvist:

Nordfront kommer att fortsätta bevaka Tommie Lindh-fallet noga.


  • Publicerad:
    2020-09-21 15:29