AVHOPP. Nyligen tog underrättelsetjänsten Expo oväntat avstånd från sitt skötebarn Tillsammansskapet, som man placerat sin gamle trotjänare Alexander Bengtsson att styra över. Nu avgår Bengtsson lika plötsligt från sin post och skyller på en ”kronisk, progressiv och dödlig sjukdom”.


Alex Bengtsson framför sin berömda ”spoken word”-dikt ”Hitlerhälsningar och hockeyfrillor”. Nu lovar Bengtsson att han ska ”tillfriskna med sin familj”.

Alexander Bengtsson är en veteran inom den vänsterextrema underrättelseverksamheten, då han under många år arbetat som reporter och även vice VD åt stiftelsen Expo. När Expo 2014 grundade sin underavdelning Tillsammansskapet blev det också Bengtsson som tillsattes att leda organisationen, parallellt med sin post som vice VD för Expo. Tanken var att man genom Tillsammansskapet skulle skapa en slags antirasistisk ”gräsrotsrörelse”, finansierat med bland annat pengar från skattebetalare, fackföreningsmedlemmar och riskkapitalister.

Expo annonserade efter en ”organizer” för Tillsammansskapet, men det blev deras egen Alex Bengtsson som i egenskap av ”förbundsordförande” som de facto kom att leda organisationen.

2016 blev dock Tillsammansskapet ”oberoende”, även om Expo kom att anlita organisationen för bland annat utbildningar.

För bara en dryg vecka sedan kom dock Expo att oväntat ta avstånd från Tillsammansskapet, med den något diffusa motivationen att det misslyckade projektet har börjat att ”delta i den allmänna samhällsdebatten utifrån en höger- eller vänsterståndpunkt”. Expo menade att det skulle bli svårt att behålla sitt ”partipolitiska oberoende” med tanke på detta. Men redan under förra året kunde Nordfront avslöja att Expo tog emot pengar av riskkapitalisten och finansjuden George Soros, pengar som var öronmärkta för just Tillsammansskapet och Alexander Bengtsson och ”utbildningsläger” där ”aktivister” inför stundande valkampanjer i Sverige och till EU-parlamentet skulle tränas upp.

”En progressiv och kronisk sjukdom”
Det är alltså bara dagar efter att Expo brutit med sitt skötebarn som ledaren för Tillsammansskapet väljer att lämna sin post. På Facebook skriver Alexander Bengtsson att han lider av ”en kronisk och progressiv sjukdom”. Bengtsson skriver inte rakt ut vilken ”sjukdom” det rör sig om, men antyder genom ordvalen och beskrivningen av den påstådda sjukdomen att det rör sig om alkoholism:

Hej,

Igår meddelade jag Tillsammansskapets styrelse och personal att jag nu lämnar mitt uppdrag som förbundsordförande.

För snart fyra år sedan fick jag för första gången konstaterat för mig att jag har en kronisk och progressiv sjukdom. Efter en kort tid valde jag dock att förneka detta och fly undan detta faktum. Det är en del av sjukdomen. För snart två år sedan var det dags igen. Nu var jag dock någorlunda villig att erkänna sjukdomen för mig själv. Jag sökte hjälp. Och hjälp har jag fått. Det är jag oändligt tacksam för.

Men sjukdomen är livslång och har funnits där sedan tidiga tonåren. De gångna två åren har jag inte tagit den på tillräckligt stort allvar. Jag har istället flytt den genom bland annat arbete. Ska jag överleva så kan det inte fortsätta så här.

Därför väljer jag nu att lämna ordförandeuppdraget i Tillsammansskapet för att helhjärtat ägna tiden åt mitt tillfrisknande och min familj.

Detta är den enda kommentar jag kommer att lämna gällande min sjukdom.

Vår fantastiska rörelse behöver en ordförande som är i ett bättre skick än vad jag är. Att ha ansvarstyngda roller i en rörelse som genom lokal organisering vill ena ekonomiskt och socialt utsatta grupper kräver det. Det är min bestämda uppfattning.

Förbundet Tillsammansskapet har kongress i februari nästa år. Jag är inte i skick för att skriva något mer nu än att jag är övertygad om att rörelsen fortfarande är i sin linda och fram över kommer göra än mer skillnad för alla oss trasiga och lite knasiga människor som behöver jämlikhet och vill leva tillsammans i frihet på lika villkor.

Oavsett om vi tagit oss hit som ensamkommande flyktingbarn eller håller på att ta oss igenom ett missbruk. Oavsett om vi bor i förorten, småstan, bruksorten eller ute på landsbygden.

Frihet för annorlunda tänkande

Alex Bengtsson.

Inom rörelsen Anonyma Alkoholister (AA) definieras just alkoholism som en sjukdom som den sjuke, som inledningsvis förnekar sin sjukdom, ska ”tillfriskna från” – med andra ord att man aldrig kan bli helt ”frisk”. Men den beskrivs även som ”kronisk”, ”progressiv” och ”dödlig”, vilket Bengtsson också antyder när han skriver ”ska jag överleva så kan det inte fortsätta så här”.

Vem som tar över rollen som förbundsordförande för Tillsammansskapet återstår att se.

Källor:
Expo, Tillsammansskapet och valet 2018
Expo avslutar samarbetet med Tillsammansskapet
Expo söker organizer för Tillsammansskapet


  • Publicerad:
    2017-12-11 14:55