LULEÅ. Nu har även Luleå kommun beslutat sig för att haka på trenden med att det inte ska få finnas skilda toaletter för kvinnor respektive män. Alla toaletter inom kommunens verksamheter ska ”könsneutraliseras”.

Det storsatsas på att tvinga kvinnor och män att använda samma toaletter.

Det storsatsas på att tvinga kvinnor och män att använda samma toaletter.

Nordfront har tidigare rapporterat att det skulle kosta Luleå kommun upp emot 50 miljoner kronor att ”könsneutralisera” alla toaletter i kommunens verksamheter. Kommunfullmäktige i Luleå har nu trots detta beslutat att så ska ske. Man vill inte längre tillåta kvinnor och män att få gå på skilda toaletter.

— Vi kommer att successivt införa könsneutrala toaletter utan några direkt större åtgärder på existerande toaletter. Ibland byter man bara skyltar men man kommer även bygga om vissa toaletter. Och byggs det något helt nytt så kommer det troligtvis vara könsneutralt, säger Lenita Ericsson (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Att lägga resurser på att byta ut skyltar och bygga om toaletter så att kvinnor och män tvingas gå på samma är något som flera kommuner i Sverige ägnar sig åt. Hur stor den slutgiltiga prislappen blir för Luleå kommun i deras strävan att leva upp till homolobbyns agenda återstår att se.

Källa:
Könsneutrala toaletter i Luleå


  • Publicerad:
    2016-10-11 11:00