MASSINVANDRINGEN. Polisens utredningar om personer som vistas illegalt i landet och arbetar utan arbetstillstånd ökar. Det är ett brott där både arbetsgivaren och den person som jobbar utan tillstånd riskerar straff.

Från och med i somras finns en ny lagstiftning som innebär att polisen får göra inspektioner på arbetsplatser på eget initiativ. Polisen bekräftar att problemet med företag som anställer illegala invandrare har ökat.

— Det är faktiskt jättevanligt. När vi åker ut och gör våra arbetsplatsinspektioner så får vi nästan träff varje gång, säger Kristina Molin, utredare vid gränspolisen i Östersund, till SR P4, och tillägger:

— Idag har vi ju många personer som är utvisade ur Sverige, man lämnar ju inte utan går under jorden. Och för att överleva jobbar man i stort sett gratis i byte mot mat.

I Jämtlands län har polisen utrett cirka 40 brott inom kategorin de senaste två åren. I andra delar av landet, i synnerhet i storstadsregionerna, är omfattningen betydligt större.

För brott mot utlänningslagen kan både arbetsgivaren och den illegala invandraren straffas. För arbetsgivaren rör det sig om böter eller upp till ett års fängelse.

Källa:
Gränspolisen: Allt fler företag utnyttjar olaglig arbetskraft


  • Publicerad:
    2019-01-17 11:55