NATIONALISM Alternativ för Sverige vann totalt sex mandat i kyrkovalet, tre mandat i kyrkomötet – kyrkans riksdag – och tre mandat i tre olika stiftsfullmäktige.

Tre mandat i kyrkomötet och ett mandat vardera i stiftsfullmäktige i Göteborg, Visby och Stockholm. Detta ser ut att bli Alternativ för Sveriges (AfS) resultat i kyrkovalet när bara några enstaka valdistrikt ännu inte har redovisat sina röster nu på måndagsmorgonen.

AfS gick till val med en plattform om att göra kyrkan mer kristen, mindre vänstervriden och befriad från HBTQ-trams. Hur mycket partiet kan förändra med sina tre mandat i kyrkomötet, som består av 251 ledamöter, återstår att se. Klart är dock att partiet gläds åt sin första framgångsrika valrörelse och att de politiskt korrekta krafterna inom kyrkan inte gläds åt AfS:s inträde inom kyrkan.

Totalt fick AfS över 10 000 röster och ca 1,24 procent av rösterna i valet till kyrkomötet. SD som gick bakåt i valet fick nästan 65 000 röster och ca 7,79 procent av rösterna. Största partiet inom kyrkan är fortfarande Socialdemokraterna med 27 procent av rösterna och 230 000 röster.

Rösträkningen går att följa på Svenska kyrkans hemsida, men är alltså i princip redan klar.