EKONOMI. I Skattungbyn i Dalarna har byborna nyligen intensifierat arbetet med att få så många som möjligt att ansluta sig till den lokala valutan klövern.

Det är en fantastisk byrålådepeng. Åtminstone om man ska tro skaparen av den alternativa valutan klövern, Kjell Holmstrand. Den är värd lika mycket som en burk 750 gram honung, säger han, och honungspriset har aldrig gått ner, såvitt han vet.

I den lilla byn Skattungbyn utanför Orsa har denna alternativa valuta existerat sedan början av 80-talet. Den har dock legat i malpåse under ett antal år, men nu försöker byborna aktivt väcka den till liv igen och det arbetas för fullt för att fler ska ansluta sig och börja använda detta lokala alternativ till den svenska kronan.

Klöver tjänar man genom att exempelvis erbjuda olika tjänster såsom gräsklippning eller barnpassning, men utöver att den används av privatpersoner har det lokala föreningslivet nu också börjat ansluta sig till det nya betalningssättet. Malin Haglund är engagerad i just en sådan förening:

— Vi betalar ut klöver för varje arbetad timme. Vem som helst kan erhålla klöver och det har gjort att vi har fått mer engagemang i föreningen, säger hon.

I byn finns även en mataffär som tar betalt i klöver.

Alternativa valutor brukar uppstå ur gräsrotsrörelser med syfte att uppmuntra och stödja det lokala och omställningen till ett mer hållbart samhälle, men intresset för lokala valutor brukar även uppstå vid kriser. Exempelvis så uppstod flera lokala valutor i Grekland 2010.

Källor:
En klöver är värd mycket i Skattungbyn
Den lokala klövern – ”En perfekt byrålådepeng”


  • Publicerad:
    2018-11-06 06:30