UKRAINAKONFLIKTEN I en exklusiv intervju avslöjar Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel att Minsk-fördraget egentligen inte handlade om att skapa fred i Ukraina. Istället var de till för att Ukraina skulle få ”köpa sig tid”.

Det andra Minsk-fördraget togs fram på initiativ av Tyskland och Frankrike 2015 i förment syfte att hitta en lösning på inbördeskriget i östra Ukraina. Förutom de många punkter om eldupphör, demilitarisering och dialog från det första Minsk-fördraget förband sig Kiev att omedelbart dra tillbaka tungt artilleri från fronten samt ge regionerna Donetsk och Luhansk ökat självstyre.

Ukraina har inte uppfyllt en enda punkt från de så kallade Minsk-fördragen, vilket enligt Moskva var en stor anledning till att man invaderade landet tidigare i år.

Nu erkänner dessutom den dåvarande tyska förbundskanslern Angela Merkel att fördragen endast handlade om att låta Ukraina ”köpa tid”. I en exklusiv intervju med den tyska tidningen Zeit Magazine berättar hon:

— Ukraina använde tiden till att bli starkare, som man kan se idag. Ukraina 2014/15 är inte Ukraina av idag. Som man såg under slaget om Debaltseve under tidiga 2015 så hade [Rysslands president Vladimir] Putin enkelt kunnat köra över dem på den tiden. Och jag tvivlar starkt på att Nato-länder hade kunnat göra så mycket då på samma sätt som man idag hjälper Ukraina.

Enligt Merkel gav andra Minsk-fördraget Ukraina ”värdefull tid” efter det katastrofala slaget vid Debaltseve. Den tidigare förbundskanslern säger dock att Natos öppning för Ukraina och Georgien 2008 var fel. Händelsen sågs av Ryssland som en ren provokation.

— Länderna hade varken de nödvändiga förutsättningarna för detta, ej heller hade konsekvenserna av ett sådant beslut fullt ut övervägts, både vad gäller Rysslands agerande mot Georgien och Ukraina och angående Nato och dess regler om att komma till undsättning, säger Merkel.