UKRAINAKONFLIKTEN Merkels erkännande att Minsk-fördragen endast var till för att ge Ukraina tid att förbereda inför en militär konfrontation med Ryssland har skapat stor ilska i Moskva. Det ryska utrikesministeriet menar att erkännande skulle kunna användas i en framtida krigstribunal.

Under onsdagen intervjuades Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel, som var en av initiativtagarna till 2015 års andra Minsk-fördrag. Fördraget sades då vara till för att skapa fred i Ukraina och innebar bland annat att Kiev lovade att sluta skjuta med tungt artilleri mot utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk samt ge regionerna ökat självstyre.

Varken första eller andra Minskfördraget kom på någon punkt att implementeras av Ukraina, vilket enligt Moskva i sin tur ledde till den ryska invasionen av landet tidigare i år. I intervjun med Zeit Magazine medgav också Merkel att syftet egentligen aldrig var att de skulle implementeras. Istället skulle man lura Ryssland så att Kiev kunde få tid att bygga upp sina militära styrkor inför den planerade våldskonfrontationen med grannlandet.

Under torsdagen har det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova kommenterar Merkels utspel, rapporterar RT. Zacharova hävdar att det ”skrämmande” erkännandet kring Minsk-fördragen kan vara grunden till att makthavare bakom det globala krigsspelet kan komma att ställas inför rätta.

— De [politiker i väst. reds. anm.] pratar mycket om juridiska bedömningar av det som händer i Ukraina, särskilda tribunaler [mot ryssar] och sånt på alla möjliga sätt. Men detta är en specifik anledning för en tribunal, sa Zacharova under en pressträff på torsdagen.

Enligt Zacharova har Merkel nu erkänt att allt som väst gjorde rörande Ukraina under 2014 och 2015 handlade om att ”avleda det internationella samfundet från riktiga frågor, försöka vinna tid, bygga upp Kiev-regimen med vapen och eskalera frågan till en storskalig konflikt”.

Zacharova påpekar att detta innebär att västmakterna spenderade åtskilliga timmar med att förhandla fram andra Minsk-fördraget med vetskapen om att inget av det ändå skulle implementeras, samtidigt som man skulle ”pumpa Kiev med vapen”. Enligt taleskvinnan är detta ett bevis på hur väst använder lögner och ”intriger, manipulationer och alla slags förvrängningar av sanning, lag och rättigheter som man kan föreställa sig”.

— De ömkade inte för någon. Kvinnor, barn, Donbass civila befolkning eller hela Ukrainas. De behövde en konflikt och de var redo för det redan då, under 2015.