EUROPA Frankrikes utrikesministerium har känt sig tvingade att dementera den tyske utrikesministerns dramatiska utspel om att hela Europa befinner sig i krig med Ryssland.

Det var i tisdags som Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock höll ett anförande inför Europarådets parlamentariska församling där hävdade att inte bara hennes land utan hela Europa utkämpar ett krig mot Ryssland. Detta för att motivera ytterligare militära och ekonomiska investeringar i kriget i Ukraina.

Men nu har Frankrikes utrikesministerium gått ut och dementerat påståendet från Berlin, skriver den franska nyhetsbyrån AFP.

— Vi utkämpar inte ett krig mot Ryssland och ingen av våra allierade gör det, sa det franska utrikesministeriets taleskvinna Anne-Claire Legendre på torsdagen.

— Leveranser av militär utrustning är inte detsamma som medkrigförande, fortsatte hon.

USA, Tyskland, Finland och flera andra europeiska länder har nyligen beslutat att skicka tunga stridsvagnar till Ukraina, vilket Moskva uttryckt att man uppfattar som en ”direkt involvering i konflikten”. Kiev har även bett Frankrike att sända sina Leclerc-stridsvagnar, men enligt Legendre håller den franska regeringen fortfarande på att ”analysera” möjligheten.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kommer från den tyska motsvarigheten till Miljöpartiet, som varit bland de mest pådrivande krigshetsarna i Europa. Redan under Ukrainakonfliktens början gjorde hon klart att hon kommer att driva sin Ukraina-linje ”oavsett vad mina tyska väljare anser”,