TYSKLAND Under ett tal i Bayern riktade förbundslandets ministerpresident Markus Söder skarp kritik mot den gröna fraktionen i Tysklands regering. Söder uppmanade förbundskansler Olaf Scholz att stoppa utrikesminister Annalena Baerbock innan hon blir en allvarlig ”säkerhetsrisk” för Tyskland.

Under onsdagen firades ”politisk askonsdag” i förbundslandet Bayern – en hundraårig tradition där tyska politiker går hårt åt sina politiska motståndare.

En som valde att inte spara på krutet var Bayerns ministerpresident Markus Söder, som gick till hårt angrepp på Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock.

Baerbock förklarade nyligen att Tyskland – och hela Europa – utkämpar ett ”krig mot Ryssland” och att det därför var olämpligt att hålla tillbaka på vapenleveranserna till Kiev. Utspelet kom sedan att dementeras av politiker i Europa, samt av förbundskanslern Olaf Scholz själv.

Dessutom sägs Baerbock ha förargat Scholz så pass att de knappt talar med varandra längre, bland annat genom att skämta på förbundskanslerns bekostnad och gå bakom hans rygg till andra Nato-ledare för att försöka påverka Scholz att sända fler tunga vapen till Ukraina.

Nu kräver Söder att Scholz sätter stopp för Baerbock och hennes krigshökskampanj en gång för alla – innan hon drar in Tyskland i ett storkrig mot Ryssland.

I talet uttryckte ministerpresidenten att Baerbocks ord allt som oftast är ”på Tysklands bekostnad” och ”snart kan leda till eskalering av våld” om ingen sätter stopp för henne.

— Herr Scholz, sätt stopp på fröken Baerbock en gång för alla!, uppmanade Söder till jubel av den bayerska publiken.

Försöker skapa ett "skuggministerium" för att "kastrera" Baerbock

Huruvida Scholz, som förespråkat en mer återhållsam Ukrainapolitik än regeringens gröna fraktion, kommer att lyckas tysta Baerbock återstår dock att se. Enligt Politico försöker förbundskanslern åtminstone att ”kastrera” Baerbocks krigshetsande utrikesministerium genom att skapa ett nationellt säkerhetsråd som kontrolleras av SPD. Tanken är att säkerhetsrådet ska ska styra vilka utrikespolitiska ståndpunkter som Berlin för ut.

Skapandet av ett nationellt säkerhetsråd har dock mött starkt motstånd bland De gröna.

— SPD vill etablera ett skuggutrikesministerium inom förbundskanslerämbetet. Det kommer vi inte att tillåta, har De grönas utrikespolitiske talesperson Jürgen Trittin sagt.

Markus Söder ville rekrytera AfD-symparisörer

Attacken mot Baerbock är inte heller första gången som den kristdemokratiske Söder har skapat rubriker på den politiska askonsdagen. Under sitt tal 2019 försökte han rekrytera Alternativ för Tyskland-sympatisörer till CSU.

— Kom tillbaka till oss och lämna AfD till nazisterna!, dundrade han då från talarstolen.

Han var också en av de mest profilerade kristdemokrater som öppet kritiserade den tidigare förbundskanslern Angela Merkels liberala invandringspolitik. Under coronapandemin utmärkte han sig dessutom som en av få ministerpresidenter i de tyska förbundsländerna som motsatte sig vaccinationstvång.