UTRIKES Enligt Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock utkämpar inte bara hennes eget land utan hela väst ett krig mot Ryssland. Detta förklarade hon under ett sammanträde med Europarådet.

Det var när Europarådets parlamentariska församling sammanträdde på tisdagen som Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock höll ett anförande om att ännu mer vapen och pengar måste investeras i kriget i Ukraina.

— Och därför har jag redan sagt detta under de senaste dagarna: Ja vi måste göra mer för att försvara Ukraina, ja vi måste göra mer även på stridsvagnsfronten, sa Baerbock och fortsatte:

— Men det viktigaste och mest avgörande är att vi gör det tillsammans och att vi inte skyller på varandra i Europa, för vi utkämpar ett krig mot Ryssland och inte mot varandra, fortsatte hon.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har tidigare uttryckt motsatsen och bedyrat att man endast vill stödja Ukraina men göra allt för att undvika en direktkonfrontation med Ryssland. Hans föregångare Angela Merkel gick dock nyligen ut och erkände att Tyskland varit involverat i att rusta upp Ukraina med siktet inställt på ett krig mot Ryssland. De så kallade Minsk-fördragen som man hjälpte förhandla fram gjordes aldrig i god tro enligt Merkel utan endast för att ”köpa tid” inför konflikten.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova kommenterade också Baerbocks utspel i relation till vad Merkel tidigare avslöjat.

— Om vi lägger ihop detta med Mekrels avslöjanden om att de byggde upp Ukraina [militärt] och inte räknade med Minsk-fördragen så pratar vi om ett krig mot Ryssland som planerats i förväg. Kom inte senare och säg att vi inte varnade er, säger Zakharova, som citeras av RT.