MASSINVANDRINGEN. Antalet brottsfall där gärningsmännen har ”okänd” ålder ökar i takt med att rekordmånga asylsökande invandrare väller in i landet, detta enligt Åklagarmyndigheten. Det är särskilt vanligt att så kallade ensamkommande ”barn” saknar id-handlingar. Många grovt kriminella invandrare yrkar på att behandlas som barn.

Enligt Åklagarmyndigheten ökar antalet brottsfall där gärningsmännen har ”okänd” ålder, detta sker i takt med att rekordmånga asylsökande invandrare väller in i landet. En stor majoritet av de asylsökande invandrarna som saknar id-handlingar, är de så kallade ensamkommande ”barnen”. Samtidigt görs ytterst få medicinska åldersbedömningar för att komma närmare sanningen.

Många grovt kriminella invandrare yrkar på att behandlas som barn då de saknar id-handlingar. Det finns även fall där det funnits id-handlingar som styrker att gärningsmännen är vuxna, men trots detta kommer de undan genom att säga sig vara barn. Så var fallet då en 13-årig flicka blev våldtagen i Mariestad. Våldtäktsmannen slapp fängelse och fick istället skyddstillsyn. Detta eftersom han sa att han var ett barn, trots att hans pass tydligt visade att han var en 20 år gammal man.

Ett annat exempel är när två vuxna män våldtog ett barn i Alvesta. Männen försökte komma undan med att säga att de båda var barn, men dömdes till slut både av tingsrätt och hovrätt till fängelse då det stod klart att de båda vuxna männen försökte komma undan med grov lögn.

Enligt My Hedström som är byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning, har det blivit allt vanligare med brottsfall där gärningsmannens ålder är ”okänd” och denne vill bli sedd som barn. Det finns dock ingen sammanställning av antalet fall men på Åklagarmyndigheten har ökningen märkts tydligt, säger kammaråklagare Helena Wigilius som arbetat med problemet.

— Det är en rättsosäkerhet för de barn som faktiskt är barn som tvingas placeras tillsammans med de här vuxna, grovt kriminella, personerna, säger Hedström.

Även polisen har märkt av det växande problemet med asylsökande invandrare som säger att de är barn, men i själva verket är vuxna män. Kriminella invandrare som ljuger om sin ålder försvårar polisens arbete eftersom åldern avgör hur de ska handskas med misstänkta gärningsmän.

Källa:
Fler brottsdömda med okänd ålder


  • Publicerad:
    2016-07-02 13:20