NORDEN. Den nordiska chefen för en europeisk storbank talar sig varm för en nordisk union, som han menar skulle bli en betydande kraft i världen.

Fler och fler tycks vakna upp till idén om en nordisk union. I början av 2016 skrev historikern Gunnar Wetterberg ett debattinlägg där frågan om ett enat Norden beskrevs som en ”realistisk utopi”. Nu säger Eirik Winter, som är chef för den nordiska grenen av storbanken BNP Paribas, att ett enat Norden skulle vara en av världens starkaste ekonomier, då unionen bland annat skulle äga fem procent av världens aktier.

Därtill skulle Norden bestå av närmare 30 miljoner människor och unionen skulle bli en ”stark röst på världsarenan”. Winter lyfte fram frågan redan i oktober och menar att Nordens länder är så lika varandra att en union inte skulle orsaka några problem, då det bara är ”småsaker som skiljer oss åt”.

Ett enat Norden skulle också få ett säte vid G20, som är en grupp som består av nitton stora ekonomier, bland andra Ryssland, Kina och Indien, och EU. Enligt Winter skulle Norden då gå mot en ”ljusare framtid” då vi bland annat skulle bli mindre beroende av internationella försvarsallianser, ifall Norden skulle satsa på ett högteknologiskt försvar.

Källa:
Bankchef: En nordisk union skulle vara en av de starkaste ekonomierna i världen


  • Publicerad:
    2018-04-28 17:45