INRIKES. Den 85-årige mördaren och pedofilen Sten-Erik Eriksson, känd som ”Sveriges farligaste pedofil”, har avlidit på den rättspsykiatriska klinik där han vårdades.

Pedofilen och barnamördaren Sten-Erik Eriksson.

Det var den 22 mars 1967 som pedofilen Sten-Erik Eriksson lurade med sig en åttaårig pojke till ett fallfärdigt ödehus på Lidingö utanför Stockholm där han sedan våldtog och ströp pojken. Därefter tog han pojkens kropp och gömde undan den i en ihålig trädstam. Eriksson greps när han återvände till brottsplatsen och satt där och rökte en cigarr.

— Jag sa att jag skulle knyta en rosett, men då ströp jag honom i stället. Det gick hastigt. Efteråt gömde jag kroppen i en ihålig trädstam, sa Eriksson i en intervju med Expressen år 2014 där han också förklarade att mordet var sexuellt betingat.

Sten-Erik Eriksson dömdes för mord och grov otukt med barn och överlämnades sedan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning. Där kom man fram till att han led av en allvarlig psykisk störning och dömdes därför inte till fängelse utan till sluten rättspsykiatrisk vård.

Under 50 år var Eriksson i medier känd som ”Sveriges farligaste pedofil” inlåst på flera olika rättspsykiatriska kliniker som Sankt Sigfrid i Växjö, Karsudden i Katrineholm, Säter i Dalarna och nu senast i Huddinge. Under sina år som inspärrad gjorde han flera rymningsförsök.

År 1998 sprang han ifrån två vårdare under en övervakad permission och 2010 lyckades han rymma under ett kyrkogårdsbesök genom att krypa genom en häck och ta taxi från platsen.

Eriksson har även begärt att bli fri vid ett flertal tillfällen.

— Jag skulle vilja ha en egen bostad och tillhöra öppenvården. Jag skulle vilja bo för mig själv i egen lägenhet. Jag längtar efter att äta på restaurang: biff, kokt potatis och brunsås, sa han i intervjun för tre år sedan.

Senast var i januari i år som Erikssons begäran om att bli utskriven avslogs. Domstolen gjorde bedömningen att 85-åringen fortfarande var farlig.

I ett läkarutlåtande som låg till grund för förvaltningsrättens senaste beslut stod det följande:

Risken för återfall i vålds- eller sexualbrott bedöms fortfarande vara hög om vården skulle upphöra. Även under pågående vård är risken fortsatt hög för att han ska bruka våld mot personalen.

Vidare stod det:

Sten Eriksson lider av en allvarlig psykisk störning och har bristande insikt i sin problematik. Risken för återfall i vålds- eller sexualbrott bedöms fortfarande vara hög om vården skulle upphöra. Även under pågående vård är risken fortsatt hög för att han ska bruka våld mot personalen.

Se klipp från en intervju med pedofilen nedanför:

Källa:
Mördaren och pedofilen Sten-Erik Eriksson är död


  • Publicerad:
    2017-06-16 05:00