INRIKES. Polisen lyckades aldrig hitta en pedofil som var åtalad för grova sexualbrott mot sin då 13-åriga elev, vilka han dessutom erkänt. Nu har fallet preskriberats och mannen går fri, vilket innebär att han inte kommer synas i offentliga belastningsregister och kan därför fortsätta att arbeta inom läraryrket.

En man i 50-årsåldern åtalades i mars för grovt sexuellt utnyttjande av underårig samt grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Mannen arbetade tidigare som lärare i flertalet ämnen, bland annat som idrottslärare, på en skola där han inledde en sexuell relation med en då 13-årig flicka som också var hans elev.

Rättegången skulle ha ägt rum i maj men mannen dök aldrig upp och han har hållit sig gömd sedan dess. Polisen lyckades aldrig hitta mannen och vid midnatt natten till måndagen den 12 juni preskriberades därför fallet. Hur pass lång preskriptionstiden är för ett brott bestäms utifrån brottets maxstraff. För sexualbrott mot barn börjar tiden gälla från och med att personen fyller 18 år, även om brotten har begåtts mycket tidigare än så.

— I det här fallet ställs det på sin spets. Utan rättegång blir den misstänkte mannen nu dömd av allmänheten utan en rättslig prövning och målsägande mister även hon sin upprättelse, säger åklagaren Markus Hankkio.

Flickans biträde Susanna Cleve understryker att preskriptionstiden innebär att mannen i princip går fri.

— Han kommer inte dömas för de här brotten som han dessutom har erkänt. Han kommer dessutom att kunna söka jobb inom läraryrket och fortsätta vara idrottsledare utan att det syns i några offentliga belastningsregister, säger Cleve.

Hon uttalar sig även om hur flickan nu har tagit beskedet.

— Hon befinner sig i kris, säger Cleve och fortsätter:

— Vi får se hur hennes liv kommer gestalta sig, men hon är förtvivlad.

Den åtalade mannen går därför nu i rättslig mening fri. Han kan inte längre åtalas eller dömas för de misstänkta brotten, trots att han tidigare har erkänt dem. Det innebär även att flickan inte kommer att få någon upprättelse för det hon har utsatts för.

Källa:
Polisen hittade inte jagad pedofilmisstänkt


  • Publicerad:
    2017-06-12 20:00