KINA. Peter Andersson berättar i den här insändaren om när ledningen på SVT Sport blev nervösa när en av deras egna reportrar benämnde Kina som en diktatur. Därför censurerades inslaget för tittarna.

Skärmbild: InBeijing.se

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

SVT Sport intervjuade journalisten Jojje Olsson som driver sajten In Beijing inför den eventuella bojkotten av vinter OS i Beijing nästa år. Inslaget blev väldigt uppskattat av chef och ansvarig utgivare såväl som av tittare. Därför blev förvåningen stor när Olsson såg att hans egna kommentarer tagits bort och delar av inslaget var censurerat.

Efter kontakt med SVT fick Olsson veta att det stämde att delar av inslaget censurerats och att anledningen var en kommentar från SVT Sports egna medarbetare som beskrev Kina som en ”diktatur”. En person från nyhetsredaktionen hade upplyst SVT:s ledning om att Kina var en ”enpartistat” och inte en ”diktatur”. Inslaget innehöll också yttringar om att Hongkongs demokrati krossas och “förföljelsen av muslimska uigurer i Xinjiang kallas av somliga för ett folkmord, åtminstone kulturellt”.

Sportredaktionens ledning valde att ta bort inslaget från webben och SVT Play av rädsla för kinesiska myndigheters repressalier.

På sin sajt utvecklar Olsson att Kina brukar kasta ut journalister som de anser rapporterar ofördelaktigt om nationen. Olsson spekulerar på sin hemsida om anledningarna till att redaktionen valde att censurera och påtalar samtidigt att nyhetsredaktionen inte har några problem med att kalla Vitryssland för en diktatur.

I mailet kommenterar SVT:s anställde att man på nyhetsredaktionen minsann inte har några problem med att kalla Belarus för en diktatur, samt att hen “fått intrycket att det finns en rädsla för repressalier från Kina, till exempel i frågor kring visum”. […]

För om man binder samman de röda trådarna, så går nyhetsredaktionens agerande inte att tolka på något annat vis än att man bedriver självcensur för att minska risken att göra regimen i Peking upprörd, och därmed samtidigt äventyra sin egen ackreditering i Kina.

Från ett journalistiskt perspektiv kan man ju fråga sig vad vitsen är med att ha en reporter på plats i Kina, om det för med sig att man inte kan kalla landet för en diktatur eller ens citera andra källor som kallar hemskheterna i Xinjiang för folkmord.

När Stefan Löfven besökte Kina frågade journalisten Niklas Svensson hur Kina kunde se sig själva som en demokratisk diktatur. Något som statsministern inte var sugen på att förklara. Inte heller när Löfven besökte Saudiarabien ville han kalla nationen för en diktatur.

”Enpartistater” styrs auktoritärt, ”diktaturer” styrs antingen totalitärt eller auktoritärt. Den enda skillnaden mellan dessa två styren är den totalitära som ser ideologin som en viktig roll i att kontrollera samhället. Auktoritära regimer vill bevara institutioner och eliter. Enpartistater styrs av ett politiskt parti som bestämmer allt där oppositionspartier kan klassas som olagliga eller underkastade det styrande partiet.

I diktaturer styr en diktator eller en mindre grupp människor som inte behöver lyssna till folkets vilja i allmänna val. Men huruvida det finns någon egentlig skillnad eller om det bara är omskrivna ord som i själva verket betyder samma sak är frågan? Klart är dock att oftast kallas enpartistyre för partidiktatur kanske av den anledningen att det är just det, en ”diktatur”.

Kina som är ett stort land både befolkningsmässigt och geografiskt har under de senaste årtiondena tillskansat sig allt mer makt och håller i dagsläget på att utmana USA som världens starkaste nation. Kina skyddar också sina egna intressen utomlands och tillåter inte att andra nationer behandlar och pratar om dem på ett sätt som de finner är negativt. Därför sätter de press på mindre stater som tvingas förvränga sanningen för att blidka Kina. Om de inte gör det använder Kina sina finansiella muskler mot storföretagen som sedan beklagar sig direkt till ledarna i landet.

En sådan konflikt uppstod mellan Kina och Ericsson som gjorde att Ericssons VD Börje Ekholm började kontakta personer från regeringen och hotade med att de skulle lämna Sverige. Sverige hade valt att exkludera Kina från upphandlingarna om det nya 5G-nätet, detta efter påtryckningar från USA som inte litar på att den kinesiska hårdvaran spionerar åt Kina.

Som alltid tvingas den humanitära stormakten Sverige sänka sin höga svansföring när det gäller mänskliga rättigheter mot Kina, något som de ständigt har behövt göra mot USA. Då Kina växer sig allt starkare och Sverige allt svagare kan vi nog förvänta oss att regimmedian kommer följa den svenska statsmakten i släptåg och huka sig för den kinesiska viljan.

/Peter Andersson


  • Publicerad:
    2021-03-27 07:00