KULTUR. Förintelsebedragaren Enric Marco avslöjades 2005. Nu finns en biografi om mannen och hans livslögn om förintelsen.

Enric Marco är en av många så kallade förintelseöverlevare som avslöjats som lögnare.

Javier Cercas nya bok The Impostor (Bedragaren) är en biografi över den framstående ”förintelseöverlevaren” Enric Marco. Under trettio år levde Marco, en mekaniker från Katalonien, som ”förintelseöverlevare” – en framstående figur i ”förintelse”-industrin, ett ansikte utåt för så kallade förintelseöverlevare i Spanien.

Bland annat var Marco ordförande för en ”överlevarorganisation” och fick motta ett stort antal utmärkelser och priser. Han talade i parlamentet och reste till långt in på 1980-talet runt i skolor för att inför skolelever berätta om sina hemska upplevelser i arbetslägret vid Flossenbürg, om all tortyr och alla mord han bevittnade och om hans fruktansvärda åtta månader i isoleringscell.

År 2005 avslöjades dock Marcos bluff. Det blev ett ramaskri över hela Spanien. En del journalister uppmanade i sina tidningstexter Marco att begå självmord.

Cerca beskriver med färgstarkt språk vad han själv anser om Marco, kallar honom för skamlös bedragare, ärkeskurk och beskriver med illa dold avsky Marco som en ”svartmuskig, tunnhårig, undersätsig, lönnfet, mustascherad dvärg, en skrupelfri parasit”.

Cerca skriver i sin bok att den som kontrollerar det förflutna, kontrollerar både nutiden och framtiden: Marcos ”försvar” var detsamma som nästan alla ökända ”förintelseöverlevare” som avslöjas brukar använda: Lögnerna är till för att se till att det hemska som hände inte ska kunna hända igen.

Den judiska tidningen New York Times’ recensent tycker att Cerca är för hård mot Marcos och anser att det Marcos bedrägeri till trots, faktiskt finns mycket värre syndare, som exempelvis juden Henry Kissinger.

Cercas bok hamnade i somras på den preliminära, långa listan av kandidater till Man Booker-priset, men tippas inte utropas som vinnare när priset delas ut den 16 oktober.

Källa:
He Was a Prominent Holocaust Survivor. But His Story Was a Hoax


  • Publicerad:
    2018-09-13 12:20