VETENSKAP. Genetiska komponenter i bröstmjölk kan ha en större påverkan på barns hälsa och utveckling än forskare tidigare trott, visar ny forskning.

Det är allmänt känt att barn som får bröstmjölk under sina första år löper lägre risk att utveckla allergier och andra sjukdomar och det kan till och med öka deras IQ. Forskare tror nu att förklaringen kan ha sin grund i vissa genetiska komponenter i bröstmjölk. Nämligen i extracellulära vesiklar. Detta visar en ny doktorsavhandling från Århus universitet.

I den nya studien har det identifierats många fler typer och storlekar på vesiklar än vad som tidigare varit känt och dessa kan ha flertalet effekter på barns celler.

— Det kan hjälpa till att förklara varför bröstmjölk tycks ha en bredare påverkan på både barnets hälsa och utveckling, och varför modersmjölksersättning inte har samma effekt. Den innehåller inte vesiklar, säger Kristine Blans, Ph.D. vid Institutet för Molekylärbiologi och genetik vid Århus universitet. Hon står bakom avhandlingen som har utvärderats och godkänts.

Dessa vesiklar finns även i komjölk vilket betyder att detta eventuellt också kan påverka våra kroppar men det kräver vidare forskning för att klargöra det, menar Kristine Blans i avhandlingen.

Källa:
Modermælk sender genetiske beskeder til barnet


  • Publicerad:
    2016-01-20 10:20