INRIKES. I en intervju rörande den pågående coronakrisen för SVT Morgonstudion hävdar Carl Bildt att endast ökad globalism kan lösa denna kris. Han säger sig veta att coronaviruset inte har skapats i ett laboratorium och kallar USA:s utrikesminister Pompeo för propagandist.

Det förre statsministern, utrikesministern och globalisten Carl Bildt hävdar i en intervju med SVT Morgonstudion att coronaviruset är naturligt och inte kan ha framställts i ett laboratorium. Han sätter ingen tillit till den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos motsatta åsikter rörande detta.

Bildt befarar vidare att coronakrisen ytterligare kommer att spä på den pågående maktkampen mellan USA och Kina om världsdominans och drar av detta slutsatsen att konflikter mellan nationer är förkastligt medan ökad globalism är vägen framåt.

— Det är en maktkamp om vem som är nummer ett i världen om 30-40 år, och det är uppenbart att man avser trappa upp den, säger han.

När det gäller amerikansk inrikespolitik förutspår Bildt en presidentvalsstrid mellan Donald Trump och Joe Biden där båda anklagar den andre för vekhet gentemot Kina.

Utökad globalism som lösningen på globala kriser är dock huvudtemat i intervjun:

— Vi har ett globaliserat virus och då måste vi enligt min mening globalisera ansträngningarna för att bekämpa detta virus. Men för USA verkar det viktigare att bekämpa Kina än viruset.

Bildt säger sig även ha blivit upprörd när EU-länder stängde sina gränser för att stoppa pandemin och menar att en stark överstatlig organisering hade kunnat förhindra detta:

— Vi behöver ett globalt ledarskap för att klara detta, menar den globalistiske före detta politikern.


  • Publicerad:
    2020-05-04 22:35