LIVSMEDELSKRISEN Hemsidan ”Matpriskollen” förutspår kraftiga prisökningar på bland annat ägg, kött och mejeriprodukter.

Den fristående hemsidan Matpriskollen har gjort en prognos för hur priserna på livsmedel kommer att utvecklas framöver. Enligt artikelförfattaren Ulf Mazur har prisökningarna bara börjat.

— Jag tycker inte det ser bra ut. Det kommer att öka ordentligt i år, säger han inledningsvis till SVT.

Han pekar på att vi ännu inte har sett de verkliga effekterna av kriget i Ukraina i matvaruhyllorna, eftersom det finns en fördröjning i produktionsleden. De prisökningar som vi hittills har märkt av beror på höjda leverans- och drivmedelspriser, enligt Mazur.

De varorna blir dyrare

Snart kommer vi att märka av markanta prisökningar på grund av kriget. Kyckling och fågelprodukter är det första som kommer att bli dyrare enligt hemsidan, eftersom fodret blir allt dyrare.

Matpriskollen har jämfört priserna på kyckling från i mars jämfört med i dag. Ett paket kycklinglårfilé kostade då 75 kronor på Coop, jämfört med 93 kronor i början av maj.

— Kycklingen är det första ledet men sen kommer djuruppfödningen och mejeriprodukterna. Allt som är beroende av spannmål kommer att gå upp, säger Mazur.

Ägg och kött kommer också att bli dyrare. På vissa håll har priserna ökat med 16 procent och fortsätter att öka.

— Jag har följt det här sedan 80-talet och det vi ser nu är historiskt, helt klart.

Branschen gör samma analys

Även matvarubutikerna förutspår att priserna ökar, exempelvis ICA bekräftar detta i ett mejl till SVT. Magnus Törnblom, presschef på Axfood som driver Hemköp och Willys, säger såhär:

— Vi har haft två år av pandemi och nu Ukrainakriget. Alla effekter tillsammans har gjort att hela kedjan av kostnader, från gödsel till transporter, ökat. Tyvärr ser vi att det fortsätter peka uppåt.

Å andra sidan pekar man på att varor som fisk, frukt och grönsaker till viss del minskar i pris. Konsumenterna uppmanas därför att inhandla sådant som är i säsong.