BROTT. Efter att DNA pekat ut den judiske barberaren Aaron Kosminski som Jack Uppskäraren 2014 följde en massiv propagandakampanj för att misskreditera fynden. Nu har dock forskare bekräftat att DNA-fynden de facto pekar ut Kosminski som tidernas mest ökände seriemördare.

Målning föreställande juden Aaron Kosminski, som nu slutligen är bevisad som Jack Uppskäraren.

Redan 2014 visade DNA-prov som beställts av författaren Russell Edwards att Jack the Ripper – eller Jack Uppskäraren som kan kallas på svenska – var en av de huvudmisstänkte under den ursprungliga utredningen, nämligen den polske juden Aaron Kosminski.

DNA-testet gjordes på en sjal från Catherine Eddowes, en av den ökände seriemördarens offer, som hade sperma och blod på sig. Men snabbt misskrediterades DNA-testet av experter, samtidigt som judar lanserade teorin om att Jack the Ripper egentligen var en antisemitisk komplott skapad för att misskreditera dåtidens judar i London.

Men nu har DNA-analysen granskats av forskarna Jari Louhelainen och David Miller, vid Liverpool John Moores University respektive University of Leeds. Granskningen bekräftar att Kosminski verkligen var Jack Uppskäraren och har publicerats i en rapport i den erkända forskningstidskriften Journal of Forensic Sciences.

Liksom vid DNA-analysen 2014 kunde man nu konstatera att det fanns DNA från både offret Catherine Eddowes och Kosminski på sjalen. DNA från släktingar till de båda användes som referensmaterial.

Frimurare saboterade utredningen
Kosminski var en judisk frisör och barberare som invandrat till Londons judiska kvarter från Polen. Han var känd för sina ”mordiska tendenser” och sitt hat mot kvinnor i allmänhet – och prostituerade i synnerhet – och blev tidigt i utredningen huvudmisstänkt som ansvarig för de elva bestialiska och ritualliknande mord som skedde mellan 1888 och 1891 mot prostituerade i Londons undre värld. Han kom dock aldrig att arresteras och dog av kallbrand på ett mentalsjukhus 1919, då han diagnosticerats med paranoid schizofreni. Anledningen till att Kosminski aldrig greps var en medveten underminering och sabotage av högt uppsatta personer i det brittiska samhället, framförallt från Londons polismästare Sir Charles Warren.

Warren var inte bara polismästare, han var även arkeolog och en frimurare av högsta graden, som 1884 grundade Quatuor Coronati Loge nr. 2076 i London. Dessutom ledde han arkeologiska utgrävningar vid Tempelberget i Jerusalem, där judarnas tempel låg innan de lades i ruiner av romarna år 70 efter Kristus.

Det enda personen som någonsin såg ett av Jack Uppskärarens mord ska dessutom ha pekat ut Kosminski, men senare dragit tillbaka sitt vittnesmål när han fick klart för sig att Kosminski var jude. Detta eftersom vittnet själv var jude och att judar enligt talmudiska lagar inte får vittna mot varandra inom ramen för icke-judiska rättssystem.

”Judar är de människor som inte får skyllas för någonting”
Sjalen i fråga fann man i en trappuppgång i närheten av Catherine Eddowes lik, och man kunde snart bekräfta att den tillhörde den mördade kvinnan. På väggen ovanför sjalen fann man dessutom en inskription – en slags graffiti –  som löd: ”The Juwes are the men that will not be blamed for nothing”.

Kopia av inskriptionen på en vägg i närheten av platsen där man fann Catherine Eddowes lik.

Graffitin hann dock inte ses av många, då polismännen som först anlände till scenen spärrade av ett stort område kring Eddowes lik, inklusive väggen.

Polismästare Warren kom också att beordra att inskriptionen skulle avlägsnas, innan den ens hann fotograferas. Detta för att beskydda Londons judiska befolkning. ”Jag tvekar inte med att hävda att om inskriptionen hade fått stå kvar så hade det blivit attacker mot judarna, egendom hade förstörts och liv hade med största sannolikhet blivit tagna”, skrev Warren i sin rapport.

Judiska lobbygrupper har genom historien konsekvent försökt att bedyra att Jack Uppskäraren inte var någon jude. Det återstår att se ifall kampanjen fortsätter med de nya bevisen för Kosminskis skuld, eller ifall den judiske barberaren i framtidens historieböcker helt enkelt kommer att benämnas som ”polack”.

Källor:
Forensic Investigation of a Shawl Linked to the “Jack the Ripper” Murders
Goulston Street graffito (Wikipedia)
Sir Charles Warren, Victorian English Freemason, the Search for the Temple, the Boy Scouts, and Jack the Ripper
Warren’s Report to the Home Secretary 6 November 1888
Aaron Kosminski (Wikipedia)
Dna avslöjar Jack Uppskäraren – eller?
Jack the Ripper: Not Jewish After All
Were the Jack the Ripper murders an elaborate anti-Semitic frameup?


  • Publicerad:
    2019-03-23 07:00