Kevin Clash, 52, som främst har gjort sig känd som dockskådespelaren och rösten bakom den välkända figuren Elmo från barnprogrammet ”Sesame street” har tagit tjänstledigt ”för att rädda sitt eget rykte” sedan han visat prov på ”dåligt omdöme”. Clash anklagas nämligen för att ha inlett ett homosexuellt förhållande med en 16-årig pojke.

Sesame street är ett amerikanskt barnprogram som skapades år 1969 av den nu framlidne dockdesignern Jim Henson. Det främsta syftet med barnprogrammet var att inspirera förskolebarn till att lära sig läsa och räkna. Barnprogrammet ses som föregångare och inspirationskälla till flera andra liknande program,  exempelvis det svenska ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

I juni kontaktades produktionsbolaget bakom serien, Sesame workshop, av en nu 23-årig man, som hävdade att han redan som 16-åring haft en sexuell relation med den dockskådespelaren. Kevin Clash förnekar inte detta, utan medger att han haft ett homosexuellt förhållande med den nu 23-årige mannen. Han hävdar dock att han inte begått någon brottslig handling då detta förhållande, enligt honom, inletts först efter att de bägge blivit myndiga.

Under en intervju med TMZ säger Clash att han blir ”djupt ledsen över att han [den dåvarande 16-åriga pojken] försöker få det hela till någonting det inte var”.

Produktionsbolaget säger sig ha tagit anklagelserna mot Clash mycket seriöst. I ett officiellt uttalande som publicerades på bolagets hemsida under måndagen hävdar man att företagets egen ”grundliga utredning” visar att Clash är oskyldig. Man ska dock ha kommit fram till att Kevin Clash har ”visat prov på dåligt omdöme”, samt ”brutit mot företagets policy om Internetanvändning”.

Kevin Clash har inte bara bidragit till Sesame street i egenskap av dockskådespelare, han har även påverkat barnprogrammets innehåll i allra högsta grad genom att vara en av seriens ledande producenter.


  • Publicerad:
    2012-11-13 17:57