UKRAINA Ett filmklipp som tycks visa hur ryska soldater som tillfångatagits hånas och skjuts utreds nu av både ryska och ukrainska myndigheter.

I ett sex minuter långt klipp som spridits kan man se vad som verkar vara ukrainska soldater som tillfångatagit en rysk spaningsgrupp, rapporterar amerikanska CNN.

Klippet ska vara filmat i Charkiv-regionen, nära den ryska gränsen, och visar hur de ryska fångarna behandlas väldigt illa och bland annat skjuts i knäskålarna. Personerna i klippet talar en blandning av ukrainska och ryska med ukrainsk brytning och bär blåa armbindlar.

— Regeringen tar detta väldigt seriöst och det kommer att bli en omedelbar undersökning. Vi är en europeisk armé och vi hånar inte våra fångar. Om detta visar sig stämma, detta är absolut oacceptabelt beteende, säger Oleksiy Arestovych, som är en högt uppsatt rådgivare till president Volodomyr Zelenskyj.

Men i en kommentar till CNN menar Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj generellt att Ryssland fejkar dylika videos för att diskreditera ukrainska soldater.

”Med syfte att diskreditera Ukrainas försvarsmakt filmar och distribuerar fienden iscensatta videoklipp som visar omänsklig behandling från påstådda ukrainska soldater av ’ryska fångar'”, skriver Zaluzinyj i uttalandet.

Överbefälhavaren menar också att man måste ta hänsyn till ”det psykologiska informationskrigets verklighet” och att man endast kan lita på ”officiella källor”.

Exakt vad överbefälhavaren menar med ”officiella källor” är oklart, men Nordfront kan bekräfta att det cirkulerar många filmklipp som sägs visa hur ryska krigsfångar behandlas illa.

Klippet kan ses nedan. Nordfront varnar för starka bilder:

Skyller på ukrainska nationalister

Ryssland har redan inlett en förundersökning av videon, som leds av den ryska federationens undersökningskommitté, rapporterar RT.

Alexander Bastrykin, som leder den ryska undersökningskommittén, har beordrat en ”undersökning för att etablera samtliga omständigheter kring incidenten, samla och dokumentera bevis samt identifiera alla involverade personer för att kunna ställa dem inför rätta”. Enligt Bastrykin tror också Ryssland att klippet är filmat på en militärbas i Charkiv-regionen som Ryssland menar används av ”ukrainska nationalistförband”.