MÅNGKULTUREN. För ett halvår sedan dömdes en adopterad asiat för att iförd rosa tights, svart BH och ”rånarluva” ha sexuellt ofredat passerande bilister vid E4:an i Örnsköldsvik. Nu åtalats mannen på nytt efter att han verkar ha haft ett återfall under augusti.

Den 22 maj 2018 dömdes den adopterade asiaten Kee Yoon Yeom (810918-0532) för att den 30 december 2017 iförd rosa tights, svart BH och ”rånarluva” ha stått vid E4:an i Örnsköldsvik och gjort onanirörelser utanför tightsen mot passerande bilister. Han dömdes för sexuellt ofredande till 60 dagsböter á 330 kronor för sexuellt ofredande.

Några ungdomar som passerade i en EPA-traktor berättade i rätten:

… en man iklädd rosa tights, svart BH och ”rånarluva”/skidmask som stod vid sidan om vägen, bredbent och lutande bakåt. Mannen gjorde onanirörelser utanpå sina tights samt hade sin tunga ut genom hålet i skidmasken. Samtidigt följde han fordonet genom att vända blicken/kroppen efter fordonet allt medan det passerade honom. Målsägandena passerade mannen mer än en gång, eftersom de ville vara säkra på vad de såg. De ville även förvissa sig om att det inte var en svensexa eller liknande. Området var upplyst.

Strax därefter greps Yeom och en poliskvinna som var med berättade senare i rätten:

Enligt vittnet bar Kee Yoon Yeom vid gripandet rosa tights och en svart jacka. I en ficka återfanns en skidmask. Inför att Kee Yoon Yeom skulle medtas till stationen utförde vittnet en skyddsvisitation av Kee Yoon Yeom. Hon upptäckte då att Kee Yoon Yeom under jackan enbart var iklädd en svart dam BH av typ bygelmodell. Målsägandenas berättelser vinner även stöd av den åberopade händelserapporten enligt vilken ytterligare en anmälare, en lastbilschaufför, drygt en timme tidigare i närheten anmält en man iklädd bl.a. en svart BH som onanerade. Sammantaget är bevisläget sådant att vad som åberopats är tillräckligt för att åtalet i sig ska anses styrkt.

Bild från polisens förundersökning av Yeom hur han var klädd när de grep honom. Klicka för att förstora.

Mannen förnekade dock både brott och att han burit BH, men rätten trodde inte på honom och dömde honom mot sitt nekande. På grund av den fällande domen fick mannen sluta sin tjänst som lärare på en skola i Örnsköldsvik och när antalet dagsböter utdömdes tog rätten hänsyn till detta. Då hans ekonomi var god så ålades han även att betala hela kostnaden för den offentliga försvararen. Trots Yeoms nekande till brott så överklagade han aldrig den fällande domen.

Där hade denna berättelse kunnat varit slut, men den 9 november 2018 åtalades Yeom på nytt misstänkt för ett nästan identiskt brott. Denna gång ska han enligt målsägandena ha stått vid E4:an i höjd med avfarten Örnsköldsvik och gjort onanirörelser mot dem. Denna gång hade han dock händerna innanför tightsen och han bar inte heller någon ”rånarluva”.

Förutom att ha arbetat som lärare så har Yeom genom åren varit aktiv i lokala idrottsklubbar och framgångsrik inom sporter som styrkelyft, kampsport och fitness. Till exempel tog han under 2016 EM-silver i fitness five och har sedan tidigare minst 13 SM-guldmedaljer i olika grenar av styrkelyft.

Yeom är enligt uppgift adopterad från Sydkorea och uppvuxen i en svensk familj i Örnsköldsvik. När han blev myndig så ändrade han sitt namn från ett svenskt namn till sitt nuvarande asiatiska namn.

Källor:
Ångermanlands TR B2109-18 Aktbil 6
Ångermanlands TR B222-18 Dom 2018-05-22


  • Publicerad:
    2018-11-22 07:00