BANKVÄLDET Den brittiska banken NatWest stängde nyligen ned den tidigare UKIP-ledaren Nigel Farages bankkonton för att han inte delade bankens ”position som en inkluderande bank”. Men nu tvingas banken backa och byta ut sitt ledarskap.

Nordfront rapporterade i juni om att den tidigare UKIP-ledaren Nigel Farage, som satte igång Brexit-rörelsen i Storbritannien, fick sina bankkonton nedstängda av politiska skäl. Farage blev dessutom nekad att öppna konto hos inte mindre än tio andra brittiska banker och hävdade att han straffades för Brexit och nu skulle tvingas lämna Storbritannien.

Agerandet från Farages bank NatWest mötte dock hård kritik efter att Farage delat bankens interna rapport där det stod att Farage inte kunde kvarstå som kund eftersom hans ”offentliga uttalanden står i strid med [bankens] position som en inkluderande organisation”. I rapporten framgick det att banken fokuserade på Farages åsikter om bland annat invandring och Black Lives Matter, rapporterar CNN Buisness.

Hade för lite skulder till banken

Farage valde att publicera rapporten först efter att NatWests vd Alison Rose gått ut i en intervju med BBC:s affärsredaktör Simon Jack och hävdat att deras dotterbank Coutts brutit med Farage av finansiella skäl. Coutts är nämligen en bank som endast är till för de allra rikaste. Kravet för att få ha konto hos banken är att man har minst en miljon pund i investeringar eller lån hos banken – motsvarande 13,4 miljoner kronor – alternativt 3,9 miljoner pund i besparingar.

Enligt Rose ska Farage alltså ha sparkats ut för att han betalat tillbaka för mycket av ett lån han hade hos Coutts.

Bankbossarna tvingas bort efter skandalen

Men Rose och andra bankbossar kom efter avslöjandet att kallas in till det brittiska finansdepartementet för att diskutera hur banker stänger ned bankkonton av politiska skäl. Nu har både Alison Rose och Coutts vd Peter Flavel tvingats lämna sina poster.

— Jag var allvarligt omdömeslös när jag diskuterade herr Farages relationer till banken [med BBC], sa Rose på tisdagen.

— Jag medger att jag gav Jack bilden av att beslutet att stänga ned Farages konton endast var kommersiellt, fortsatte hon i avbönen för sina lögner.

Bankbossen bedyrade även att hon personligen bett Farage om ursäkt för det ”olämpliga språket” i Coutts rapport. Hon har också utlovat en ”fullständig genomgång” av dotterbankens rutiner för nedstängning av bankkonton.

— Det är inte vår policy att kasta ut kunder på grund av helt lagligt hållna politiska och personliga uppfattningar, förklarade Rose.

Även Coutts-bossen Peter Flavel var ångerfull efter att bankens agerande avslöjats.

— I hanteringen av Farages fall har vi inte nått upp till bankens höga standard för personlig service, sa Flavel i ett uttalande.

Till och med BBC-bossen Jack Simon har tvingas be om ursäkt offentligt för att man okritiskt valde att sprida storbankens lögner.

— Det är inte ofta som BBC ber om ursäkt, men eftersom de har bett om ursäkt är jag väldigt, väldigt nöjd, sa Farage efteråt i en radiointervju.