EKONOMI En ny undersökning från Finansinspektionen visar att var tredje svensk har problem att betala löpande utgifter såsom hyra och mat. Undersökningen visar också att ekonomiska problem leder till sämre hälsa.

Finansinspektionen (FI) har presenterat en undersökning om så kallad ekonomisk hälsa bland svenskar. FI definierar ekonomisk hälsa, eller finansiellt välbefinnande, som ”i vilken utsträckning en individ har möjlighet att uppfylla sina ekonomiska behov och har beredskap för att hantera ekonomiska kriser”.

I ett pressmeddelande hävdar FI att svenskar överlag har ett högt finansiellt välbefinnande, trots att man samtidigt konstaterar att var tredje person har svårt att betala löpande utgifter som mat och hyra. Lika många uppger att de känner stress och oro över ekonomin.

— Undersökningen bekräftar som förväntat att ekonomisk och allmän hälsa går hand i hand. Ekonomisk oro skapar en sårbarhet och påverkar det övergripande finansiella välbefinnandet. Vi ser därför ett behov av att rusta individer genom bland annat finansiell folkbildning med nödvändiga verktyg för att fatta medvetna ekonomiska beslut. Det är spännande och viktigt att ha med hälsoaspekten framöver, säger Sofia Tyréus, senior projektledare för finansiell folkbildning på FI.

Undersökningen visar också att män, ålderspensionärer och arbetande högutbildade personer utan barn och hushåll där nettoinkomsten är 50 000 kronor eller mer i månaden har högre finansiellt välbefinnande. Kvinnor, flerbarnshushåll, ensamstående, utlandsfödda och hushåll där nettoinkomsten är mindre än 25 000 kronor i månaden har dock i regel lägre finansiellt välbefinnande.

De som har lägre finansiellt välbefinnande upplever också fler hälsoproblem och vice versa.