EUROPA. Nordfront följer Europaparlamentsvalet och kommer att uppdatera främst om resultaten för Europas nationalistiska partier. Uppdaterad 2014-06-01 20:00

Untitled

Söndagen den 25 maj var det val till Europaparlamentet i flera av Europas länder, även om vissa länder som Storbritannien hade sin valdag tidigare förra veckan.

Nordfront följde EU-valet och uppdaterade med fokus på de olika nationalistiska och EU-kritiska partiernas framgångar.

Artikeln uppdateras inte längre.

Har du tips om något som bör läggas till i artikeln? Skriv en kommentar i kommentarsfältet eller tipsa oss!

EU flaggor

Storbritannien
Den 22 maj gick Storbritanniens medborgare till valurnorna och röstade. EU har tilldelat Storbritannien 73 mandat i Europaparlamentet. Valresultatet från Storbritanniens val kommer inte att offentliggöras förrän alla andra medlemsstaters omröstningar har avslutats. De flesta opinionsundersökningar som genomfördes på valdagen samt dagarna innan pekade dock på att det EU-kritiska partiet UKIP blir valets stora vinnare med runt eller över 30 procent av rösterna.

Framför allt vallokalsundersökningarna brukar stämma bra överens med valresultatet, varför de flesta anser att UKIP:s seger redan nu är ett faktum. En skribent på Aftonbladet menar att UKIP ”har ställt till med den politiska jordbävning i Storbritannien som de utlovade”.

BNP ska dock ha gjort ett dåligt val enligt opinionsundersökningar som pekar på att de endast ska ha fått runt en procent av rösterna i valet.

Nederländerna
Även i Nederländerna, som förfogar över 26 mandat i Europaparlamentet, röstades det den 22 maj. Enligt vallokalsundersökningar kom Geert Wilders EU-kritiska Frihetsparti fyra i valet i Nederländerna med 12,2 procent av rösterna. Om resultatet står sig innebär det att Frihetspartiet får tre mandat i Europaparlamentet, vilket skulle innebära en tillbakagång i förhållande till 2009 års val då partiet fick fyra mandat efter att ha fått hela 17 procent av rösterna i valet.

Uppgifter gör gällande att valdeltagande i Nederländerna låg på 37 procent. En stor majoritet av de röstberättigade medborgarna valde alltså att inte rösta.

Sverige
Sverige har av EU tilldelats 20 mandat i Europaparlamentet och det var dessa mandat som de svenska partierna tävlade om söndagen den 25 maj.

Sverigedemokraterna mer än fördubblade sitt stöd jämfört med resultatet i EU-valet 2009. SD fick 9,6 procent av rösterna vilket ger två mandat i Europaparlamentet. Piratpartiet, som fick över 7 procent i valet 2009, sjunker däremot ned till 2,2 procent och förlorar därmed sina två mandat. Inte heller EU-kritiska Junilistan gjorde ett bra val.

Feministerna i Feministiskt initiativ fick hela 5,5 procent av rösterna, vilket ger dem ett mandat. Detta innebär att Soraya Post, partiets första namn på EU-vallistorna, kommer in i Europaparlamentet. Post är av blandad härkomst och har både judiskt och romskt påbrå, något som självklart hyllats av ”svensk” media. Nationell.nu har granskat FI och extremistpartiet vill tydligen bland annat avskaffa Sveriges försvar och införa helt fri invandring.

Den judiskägda tidningen Expressen har hyllat att FI kom in i Europaparlamentet och menar att alla runt om i Europa som röstade på invandringskritiska partier ska skämmas.

Även Miljöpartiet gjorde ett bra val och blir Sveriges näst största parti i EU-valet med 15,4 procent av rösterna. Moderaterna däremot gick sämre än vad de hade hoppats på och fick endast 13,6 procent av rösterna, vilket är 5 procent sämre än i förra EU-valet. Socialdemokraterna är ohotat det största partiet och fick 24,1 procent av rösterna och fick därigenom fem mandat i Europaparlamentet.

Uppskattningsvis 51 procent av de röstberättigade i Sverige röstade i EU-valet, vilket kan jämföras med att 45,5 procent röstade i valet 2009.

Foto: SVT. Klicka för större bild.

Foto: SVT. Klicka för större bild.

Statistik som SVT tagit fram visar att könsfördelningen överlag varit jämnt mellan partierna, men att Piratpartiet och Sverigedemokraterna främst stöds av män och att Feministiskt initiativ främst stöds av kvinnor.

Slovakien och Tjeckien
I Slovakien röstade medborgarna under lördagen och valdeltagandet landade på rekordlåga 13 procent. 2009 låg valdeltagandet i Slovakien på 20 procent.

Än så länge verkar det inte finnas särskilt mycket uppgifter om hur de få rösterna i Slovakien fördelades mellan landets partier.

Även i Tjeckien var valdeltagandet lågt. Endast 20 procent av de röstberättigade i Tjeckien röstade i valet som avslutades i lördags.

Grekland
Nordfront intervjuade nyligen en aktivist i Gyllene gryning inför EU-valet i Grekland. Aktivisten hoppades på uppåt 15 procent i valet.

Enligt uppgifter på nätet har Gyllene grynings valsedlar på vissa platser saboterats i förväg och på andra platser ska Gyllene grynings valsedlar ha gömts undan.

Trots eventuellt valfusk ska Gyllene gryning ha fått över 530 000 röster i EU-valet, vilket är 9,3 procent av de grekiska rösterna samt mer än 100 000 fler röster än i det senaste valet till Greklands parlament. Till Europaparlamentet har Gyllene gryning enligt uppgifter beslutat att skicka följande tre kandidater: Lampros Fountoulis som anslöt sig till Gyllene gryning för att fylla upp partiets led efter att hans son, Giorgos Fountoulis, mördats; Georgios Epitideios en före detta general; samt Synadinos Eleftherios som också tidigare varit general i Greklands armé.

Frankrike
I Frankrike ser invandrings- och EU-kritiska Front National ut att bli valets stora vinnare, precis som EU-kritiska UKIP i Storbritannien. Vallokalsundersökningar uppges visa att Front National vinner valet och får uppemot 25 procent av rösterna, ett resultat som kan jämföras med att det största regeringspartiet bara verkar få runt 14 procent. I EU-valet 2009 fick Front National endast 6,3 procent av rösterna och tre mandat i Europaparlamentet. Om det stämmer att partiet får uppåt 25 procent av rösterna kommer en betydande andel av Frankrikes 74 mandat i Europaparlamentet att tillfalla Front National.

Tyskland
I Tyskland ser det ut som att det nationaldemokratiska partiet NPD får runt 1 procent av rösterna vilket ska leda till mandat. NPD har inget mandat sedan tidigare. I slutet av februari fastslog den tyska författningsdomstolen att den tyska treprocentsspärren är författningsvidrig, att denna spärr nu tagits bort gör att NPD tar sig in i Europaparlamentet.

Det nationaldemokratiska partiet NPD utgörs av en brokig skara människor där många medlemmar är nationaldemokrater men där det också finns nationalsocialister som har trätt in i partiet eftersom det är svårt att verka någon annanstans på grund av Tysklands repressiva lagar.

Vad som tycks bli ännu ett bakslag för EU är att det euroskeptiska partiet Alternativ för Tyskland får 7 procent av rösterna och 6-7 mandat. Partiet förespråkar en upplösning av eurosamarbetet och att nationella valutor ska återinföras. Partiet är emellertid inte mot EU i sig.

Övriga länder
I Ungern ska Jobbik ha fått 14,6 procent av rösterna och behåller därmed sina tre mandat som man vann 2009.

I Finland fick det EU-kritiska partiet Sannfinländarna 12 procent av rösterna, vilket ger dem två mandat i Europaparlamentet.

I Italien fick Lega Nord, som delvis är EU-kritiskt och brukar beskrivas som invandringskritiskt, 6,2 procent av rösterna och därmed fem mandat i Europaparlamentet. Det var dock en tillbakagång i förhållande till EU-valet 2009 då partiet fick över tio procent av rösterna.


  • Publicerad:
    2014-05-26 00:08