MASSINVANDRING. Över 800 uppehållstillstånd har dragits in de senaste åren i Norge på grund av fusk med ansökningarna. Över hälften har fått ett nytt beviljat uppehållstillstånd eftersom de bott för länge i landet.

udi

De senaste åren har över 800 uppehållstillstånd dragits tillbaka i Norge på grund av fusk med ansökningarna. Afghanska, irakiska och somaliska asylsökare är de som har fuskat mest.

Bashe Musse från Somaliska Nätverket säger till NRK att oron är stor i den somaliska miljön efter att många har förlorat sitt uppehållstillstånd i landet.

Trots att omfattande fusk har hittats i 800 asylansökningar så har hälften av dessa undgått att bli utvisade ut ur Norge och lyckats få nytt uppehållstillstånd. Detta för att de har bott för länge i Norge eller fått barn.

Invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug (Frp) säger till NRK att asylsökarna har fuskat på många olika sätt. Bland annat genom att resa på semester till landet som de hävdat att de flytt från eller att de har ljugit om vilket land de egentligen kommer från.

Källor:
Få utkastelser til tross for omfattende asyljuks
800 fratatt oppholdstillatelse i Norge


  • Publicerad:
    2016-10-17 09:40