Under måndagen rapporterade den svenska datortidningen PC för alla att Facebook slutar med ansiktsigenkänning i Europa.

pc

Sedan åtminstone juni 2011 har det judiska sociala nätverket Facebook använt sig av en funktion för att automatiskt känna igen, och identifiera, en människa utifrån dennes ansikte. Officiellt har tekniken används för att automatiskt ”tagga” de bilder som laddas upp på sajten.

Facebook har dock aldrig haft någon juridisk rätt att spara den typ av information som gör den automatiska ansiktsigenkänningen möjlig, menar Irlands datainspektion, som därför kritiserat Facebook.

I september förra året meddelade Facebook att man kommer att följa den irländska datainspektionens rekommendationer. Vad detta i praktiken innebär är att Facebook stängt ner systemet för automatisk ansiktsigenkänning inom Europa. Att så har skett har bekräftats av såväl den irländska som den tyska datainspektionen.

”Vi har granskat både källkoden och den process som Facebook använder för att lagra information kring ansiktsigenkänning, och vi kan bekräfta att Facebook på ett tillfredsställande sätt har raderat alla referenser”, säger Ciara O’Sullivan, talesperson på den irländska datainspektionen.

Källa:
Därför slutar Facebook med ansiktsigenkänning


  • Publicerad:
    2013-02-12 14:17