DALARNA. Efter att DT avslutade sitt samarbete med festivalen Peace & Love valde festivalen istället att avsluta sitt samarbete med Kartellen. Detta beslut har påståtts vara odemokratiskt och fått flera artister att hoppa av festivalen som stöd för Kartellen.

Nordfront publicerade tidigare en nyhet om hur Dalarnas Tidning avslutade allt samarbete med festivalen Peace & Love. Detta på grund av att den svenskfientliga hiphopgruppen Kartellen skulle uppträda på festivalen. DT:s Peter Holmbom kommenterade att det finns mycket droger och kriminalitet omkring gruppen. Men under eftermiddagen igår valde Peace & Love att istället avbryta allt samarbete med Kartellen då det har ”framkommit nya uppgifter” om bandet i media. Sebbe Stakset, Kartellens frontfigur som är dömd för flera olika brott, kommenterade till Nöjesbladet att det beslutet från Peace & Love var ”helt åt helvete”.

— Peace & Loves beslut är det mest odemokratiska jag har varit med om på länge och går mot deras värderingar. Det är valår och vi får inte uttrycka politiska åsikter, för då blir vi strukna? Det är helt absurt, kommenterar Sebbe Stakset.

Nu väljer flera artister som skulle uppträda på Peace & Love att hoppa av. En av de som inte längre vill spela på festivalen är Stefan Lundström som kommenterar det hela på följande sätt:

— Om man skulle porta band som sjunger som Kartellen får man porta Bob Dylan och Stones. En slags inverterad politisk korrekthet, skriver Lundström till Nöjesbladet.

Andra artister som väljer att hoppa av är Jonas Lundqvist och bandet Little Children. De senare skriver att anledningen för deras avhopp är att deras värderingar är ”baserat på demokrati och människors lika rättigheter”.

Vice ordförande Susan Törne kommenterar till Aftonbladet att festivalen håller fast vid beslutet att inte låta Kartellen uppträda. Festivalens tema i år är att ta ställning mot våld och rasism och när DT valde att dra sig ur samarbetet fick de anledning att ta upp frågan om Kartellens uppträdande.

Ametist Azordegan som kallade Janne Josefsson för nazist på sin Twitter efter Uppdrag granskning under våren kommer nu ändå försöka få Kartellen upp på scen under Peace & Love för en intervju om ”Yttrandefrihet ur ett hip-hop perspektiv / moralpanikens historia”.

UPPDATERING:

Peace & Love gör nu en ytterligare pudel och väljer att bjuda in Kartellen igen efter påtryckningar från Sveriges ”artistelit” och efter flera avhopp. Enligt uppgifter har festivalen talat med representanter från bandet och kommer inom kort att bjuda in det officiellt igen.

Källor:
Artisterna hoppar av ”Peace & love” i protest
Peace & Love dumpar Kartellen
Uppgifter: Peace & Love tar tillbaka Kartellen


  • Publicerad:
    2014-06-13 19:55